2017. november 25., szombat

A MINISZTERELNÖK VEJÉNEK HAVERJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.11.25.


„Totál hülyeség, nonszensz” – válaszolta Lázár János a 168 Óra kérdésére, igaz-e, hogy a kormányfő vejének üzleti köre valamiképpen az új elektronikus közbeszerzési rendszer üzemeltetésének közelébe, így piaci előnyöket jelentő információk birtokába kerülhet. A miniszter nem is érti a gyanúsítgatást, mondván, ők csak az európai uniós előírásoknak tesznek eleget, az állami tulajdonban lévő online közbeszerzési cég élére pedig tapasztalt vezető kerül.

Az Európai Unió valóban kötelezővé tette az összes tagállamban az online közbeszerzési rendszerek bevezetését azért, hogy átláthatók legyenek és kevesebb adminisztrációval járjanak az uniós támogatások közbeszerzési eljárásai, s nagy reményeket fűz ahhoz, hogy egyben sikerül megtisztítani is a piacot a korrupciótól. Szlovákiában például már most minden az elektronikus piactéren zajlik, sőt, az

egyszerűbb, egységesíthető közbeszerzések esetében szoftver végzi az ellenőrzést és az értékelést, vagyis maga dönti el, melyik ajánlat nyer.

Emberi kéz a folyamatba nem nyúlhat bele. Más uniós tagországok az egyszerűbb formáját választották az online közbeszerzésnek, csak az elejét és a végét tették elektronikussá, vagyis az ajánlatkérés, az ajánlatadás, valamint az eredményhirdetés zajlik online. Ezzel annyit értek el, hogy sem a beadásról, sem az eredményhirdetésről nem marad le senki, csak mert például dugóba került.

Hogy Magyarország mennyire komoly rendszert vezet majd be áprilisig, nem tudjuk, mert a Miniszterelnökség harmadik hete nem találja szakértő munkatársát, aki elmondaná...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.