2017. november 1., szerda

MÁTÓL PEDIG ORBÁN VIKTOR MAGA A KERESZTÉNYSÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.11.01.


Dolgoznak a fiúk, meg kell nyerni a választást. Bármi áron. Semmi más nem számít, kizárólag ez. Most ért körbe a történet és némi képzavarral élve ki merem jelenteni: Orbán Viktor most harapott a saját farkába.

Volt régebben egy felmérés a Republicon Intézet jóvoltából – voltak ezt megelőzően is ilyen típusú vizsgálatok, például a Policysolutions készített hasonlót néhány évvel ezelőtt -, amiből nagyon egyértelműen az derül ki, hogy a Fidesz szavazók többsége vallásos. A Fidesz egyik legnépesebb táborát a falusi munkásnők adják. Alacsony iskolai végzettségű, tévénéző, bulvár lapokat olvasó, férjezett, alacsony keresetű, vallásos nőkről van szó, akik leginkább a férjük jövedelmétől függnek.

A következő – jóval kisebb csoportba – jellemzően városban élő, felsőfokú végzettséggel rendelkező idősebb férfiak tartoznak. Ők konzervatív középosztályhoz tartozónak vallják magukat, jellemzően szintén vallásosak.

Az előzőnél is kisebb csoport, a jómódú vidéki misejárók tagjai elsősorban férfiak, és jellemzően a 45 év feletti korosztályokat képviselik. A megyeszékhelyek és más vidéki városok egyaránt a tipikus lakhelyei a csoportnak. A jómódú vidéki misejárók közül szinte mindenki házas, esetleg élettársi kapcsolatban él együtt partnerével.

Az egyik legnagyobb szavazóbázist a vallásos falusi asszonyok adják. Ők az első női csoporthoz képest az idősebb generációt képviselik. Nagymama-korú, erősen vallásos, alacsonyan iskolázott nőkről van szó.

Összesítve: a kormánypárt szavazóbázisának gerincét a vallásos, nem túl fiatal, jellemzően alacsony végzettségű emberek (ezen belül is nők) jelentik.

És most megint ott tartunk, hogy a választást meg kell nyerni. Nincs más alternatíva, az ellenzéki lét nem megoldás. Túl sokat, túl mohón markoltak ahhoz, hogy el lehessen sompolyogni a zsákmánnyal következmények nélkül. Ha bukik a mutatvány, ugrik a mentelmi jog, elkezdődnek a leváltások (Polt Péterrel az élen), az nem biztosít békés visszavonulást senkinek, aki kivette a részét a rendszer kiépítéséből és persze hasznából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.