2017. november 7., kedd

ORBÁNT A TESTŐREI VÉDTÉK MEG A KÍNOS KÉRDÉSEKTŐL, A NÉMET SAJTÓ KIAKADT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HELTAI ANDRÁS
2017.11.07.


A Miniszterelnöki Sajtóiroda a fotókon kívül néhány sornyi közleményben intézte el Orbán Viktor kelet-németországi látogatását, arról véletlenül sem ejtve szót, hogy a miniszterelnök „magánútját” hevesen bírálták baloldali politikusok és a helyi média, amely az illusztris vendég testőreinek a viselkedésére is panaszkodott.

Orbán Viktor a reformáció 500. évfordulója alkalmából utazott Wittenbergbe, ahol a hagyomány szerint Luther Márton 1517. október 31-én kifüggesztette a hitújítást elindító 95 tételét a vártempolom kapujára. A miniszterelnök hivatalosan a Luther-házat és az emlékkiállítást tekintette meg. Érdekfeszítő kérdés, hogy miért vitte magával német ügyekben első számú tanácsadója, hogy a református lelkész Balog Zoltán humánerőforás-miniszter mellett nemcsak külügyminiszterét, Szijjártó Pétert, Trócsányi László igazságügyi minisztert, sőt, még Kósa Lajost is, különös tekintettel arra, hogy „tisztán vallási jellegű” látogatásról volt szó. Az utóbbi kifejezést Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány CDU-s miniszterelnöke használta, amikor a tartományi gyűlésben az SPD és a Baloldal képviselői bírálták a magyar miniszterelnök fogadása miatt.

– Márpedig ha Orbán Wittenbergbe jön és ott a kormányfő személyesen kíséri - kommentálta Haseloff magatartását a Mitteldeutsche Zeitung – az politikai jelzés. Orbán a bezárkózás, az elszigetelődés politikáját képviseli és egyre radikálisabb. Az amerikai magyar milliárdos és mecénás, Soros György elleni kampány olyan leplezetlen antiszemita vonásokat mutat, amilyeneket eddig egy uniós országban elképzelhetetlennek tartottak volna. Orbán Kelet-Közép-Európát  „migránsmentes övezetnek” nyilvánította, és ez ellentmond mindannak, amit Szász-Anhalt tartomány kormánya védelmez – bírálta Haseloffot a lap. Eközben az MDR, a tartomány közszolgálati adója így kommentált: „Orbán személyében az egyik legvitatottabb európai politikus érkezett meg –olyan nemzeti-konzervatív, akit sokan nagy ívben elkerülnek. Ő ugyanis állandóan felháborodást kelt,  a jobboldali politikus a menekültektől való rigorózus elzárkózást hirdeti.” A miniszterelnöki vizitről szóló hír kiemelte, hogy tekintettel a „magánlátogatásra”  politikusok nem nyilatkoztak, amikor pedig a német újságírók mégis kérdezni akart Orbántól, a vendég testőrei odébb tolták őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.