2017. november 1., szerda

ŐSZI SZÜNET NORVÉG MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Carmel
2017.11.01.


Magyarországon javában tart az őszi szünet az iskolákban, ami az első hetek visszazökkenése és hajtása után ad egy szusszanásnyi időt a gyerekeknek. A szülők meg törhetik a fejüket, hogy miként oldják meg a felügyeletüket. Norvégiában is van őszi szünet, ma azt nézzük meg, ott milyen megoldást találtak ki a sulik.

Az őszi szünet (vagy høstferie) Norvégiában hamarabb van, mint Magyarországon, részben azért is, mert az iskolaév is hamarabb kezdődik valamivel.

Az egyhetes szünet Oslóban például október első hetében volt, ennyi időt kaptak a gyerekek (és a tanárok), hogy rákészüljenek a karácsonyig tartó hajtósabb időszakra.

Carmel Stelzner a családjával négy éve költözött Londonból a norvég főváros közelébe, ő számolt be blogján arról, hogyan is zajlik mindez Norvégiában.

Ami hasonló Magyarországhoz, hogy sok család ilyenkor két megoldás közül választ: vagy segítenek a nagyszülők, vagy az egész família összepakol és elutazik pár napra – vagy valamilyen napos helyre, összegyűjteni az tél előtt az utolsó meleg napsugarakat, vagy a családi kis házba a hegyekbe.

Akik pedig egyiket sem választják, azoknak ott van egy sajátosan norvég megoldás, az AKS. Az AKS az állami iskolákban (év közben is) tartott, elsősorban a gyerekek aktivitását célul kitűző programsorozat (innen a rövidítés is: aktív iskola, AKS), amit alapvetően közpénzen szerveznek a gyerekeknek, de azért a szülőknek is be kell szállniuk.

Innen át is adom a szót Carmelnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.