2017. november 6., hétfő

PUTYIN TROLLHADSEREGE: EZER EMBER, HAVI EGYMILLIÓ DOLLÁRÉRT

INDEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2017.11.06.


Egy 12 órás műszakban napi 135 komment, 50 tweet, hat kamu Facebook- és tíz Twitter-felhasználó fenntartása: egy orosz kormányzati troll átlagos munkanapja. Egy titokzatos szentpétervári cég ezret foglalkoztat belőlük, egy Putyinhoz közeli oligarcha havi egymillió dollárt költ rájuk. Csoda, hogy olyan hatékonyan terjesztik a Kreml propagandáját a közösségi médiában?

Szentpétervár történelmi városnegyedében áll egy jellegtelen négyemeletes irodaház, itt dolgozik az Internet Research Agency nevű, online kutatással foglalkozó cég. Becslések szerint úgy ezer alkalmazottjuk lehet, többségük az egyetemről éppen kikerült fiatal. A munka kemény, 12 órás műszakokban zajlik, heti hét nap, napi 24 órában; de a fizetés elég jó: havi 50-60 ezer rubel, zsebbe, készpénzben. Ez a 7500 rubeles orosz minimálbérnek pedig a jó öt-hatszorosa, forintban úgy 250 ezernek felel meg. Az IRA valójában egy fedőcég: az orosz online propagandagépezet egyik fontos elemét, a bérkommentelők hadseregét takarja.

Az Internet Research Agency 2015-ben került először a reflektorfénybe, amikor a New York Times oknyomozása azonosította a cég hálózatát egy sor, közösségi médiában terjedő összeesküvés-elmélet és álhír forrásaként. Ez valószínűleg csak a főpróba volt az igazi hadművelet, a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt. Az orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozás hónapok óta zajlik, és lépten-nyomon előkerül a szentpétervári trollfőhadiszállás neve; legutóbb a Facebookon feladott orosz forrású politikai reklámokról derült ki, hogy az IRA volt a forrásuk. (Pontosabban az IRA gépeiről felépített, összesen 470 kamu Facebook-felhasználó.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.