2017. november 27., hétfő

SUGÁRBAN KELL OKÁDNI TŐLETEK. MEGINT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.27.


...Az Orbán-kormány és a Fidesz ideológiai köpönyegforgatásának és elvtelenségének egyik iskolapéldája a Kínához fűződő viszony. Enyhén szólva is érdekes kórdokumentumot lapátoltam össze az internet semmit nem felejtő bugyraiból, amely azokból az időkből való, amikor a mostani állampárt a tibeti nép szabadsága és autonómiája, a kínai sajtószabadság és úgy általában is az emberi jogok zászlója alatt vonult, küzdött, szabadságharcolt. Akkor ellenzékben éppen ez volt kifizetődő. Most meg az a kifizetődő, hogy a szabad Tibetért küzdő aktivistákat karhatalmilag elhallgattassák, nehogy a kínai elvtársak homloka összeráncolódjon, nehogy komfortérzetük csökkenjen, amint áthaladnak a keresztül-kasul lezárt, konkrétan blokád alatt lévő magyar fővároson. Nézzük tehát mi volt a Fidesz 8-10 éve, és mivé lett mostanra:

– A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség aggodalmát fejezi ki a Tibetben történt és emberi életekbe is kerülő súlyos jogsértések miatt. (…) elvárjuk, hogy az emberi jogok egyetemes értékei terén Kína további erőfeszítéseket tegyen és ne térjen le a nyitás politikájáról. Éppen ezért elfogadhatatlan, ha a központi hatóságok bármilyen formában megsértik a tibeti népnek jogát identitásához, a vallásszabadsághoz és a szabad vélemény-nyilvánításhoz. Felkérjük a magyar kormányt, hogy diplomáciai úton kérjen tájékoztatást a Lhászában és más tibeti városokban, illetve kolostorokban történt eseményekről és fejezze ki aggodalmát. (Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetének vezetője, 2008. 03. 27)

– A tibetiek emberi jogainak megsértése ellen tiltakozott a budapesti kínai nagykövetség előtt a Szabadság Kör több tagja. (…) a tüntetést tüntetést azért szervezték meg, mert az emberi jogok nem ismernek országhatárokat. Ezért emeltük fel a szavunkat a kínai hatóságok eljárásai miatt is, amelyek folytán több mint százharminc tibeti tüntető meghalt. Kifogásoljuk, hogy Kínában korlátozzák a sajtó- és a gyülekezési szabadságot, illetve az emberi jogokat, s miközben a buddhizmus a világ legbékésebb vallása, Peking az erőszak gerjesztésével vádolja a dalai lámát, a tibetiek szellemi vezetőjét. A kínai külképviselet előtt tíz békegalambot engedtünk szabadon, lábukra erősített cédulákon hordozzák tiltakozásunkat a felsorolt korlátozások ellen (Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, 2008. 03. 29). Az eseményen részt vett Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, valamint Gulyás Gergely jogász, illetve Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, akik szintén a Szabadság Kör tagjai...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.