2017. december 4., hétfő

A HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS ÉS A ZUMBA

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2017.12.02.


A hatalommal nem csak a hatalmasok élnek vissza, hanem mindenki, aki a pozícióját és tudását mások kárára, önös érdekei, önvédelme érdekében használja. Természetesen minél nagyobb a hatalom, amellyel visszaél valaki, annál nagyobb károkat tud okozni.

Ha a gyalogos, aki az átkelőhely biztonságát arra használja, hogy az autóst minél tovább feltartóztassa, és nem más okból csak a kis hatalmának átélése miatt halad át lassan, kis bosszúságot, kis kárt okoz. Amikor a kőműves a munkájáért jelentősen nagyobb összeget számol fel a megrendelőnek, mint amit az megér, kihasználja a vevő hozzá nem értését, már komolyabb anyagi kárt jelenthet. Ugyanez a helyzet minden vevő-eladó pozícióban. (Nem is könnyű meghúzni a határvonalat, hogy mi a tisztességes és a tisztességtelen előnyszerzés.) Amikor viszont egy ország vezető erői élnek vissza a hatalommal, az nagyon jelentős károkat okozhat, hiszen így egy egész népnek árthatnak, amely bizalmat szavazott egy politikai erőnek.

Aki bizalmat ad, az hatalommal ruház fel. Ilyen minden választás, vevő-eladó helyzet, a szakemberek megbízása, valamint a szerelem és a barátság is. A kisgyerekek szüleik felé (legalábbis kezdetben) nem tudnak másképp fordulni, mint bizalommal, ez nem választás kérdése. Másképp létrejövő bizalom a hírnév, amellyel szintén már sokszor visszaéltek. Vannak olyan helyzetek is, amikor valakinek a pozíciója jelent hatalmat. A fenti gyalogos is a helyzetéből adódó előnyével él vissza. Amikor egy főnök zaklatja a beosztottját szintén a pozícióját használja ki nem megengedett módon. Ugyanez a helyzet, ha egy koordináló-irányító helyzetbe emelt vezető személy vagy intézmény etikátlan, szakmailag köztudottan elfogadhatatlan elvárásokat állít az általa irányítandó személyek, intézmények elé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.