2017. december 4., hétfő

KETTÉSZAKADT A MAGYAR CSALÁDPOLITIKA: A TEHETŐSEBBEKRE ÖNTIK A PÉNZT, A SZEGÉNYEBBEKET EGYRE INKÁBB MAGUKRA HAGYJÁK

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2017.12.04.


- Komolyan átalakult a magyar családoknak járó támogatások rendszere az elmúlt években, de a változtatások mértékéhez képest mégis kevés szó esik minderről. A magyarázat részben az lehet, hogy a kormány nem felszámolta a korábbi rendszert, hanem egyes elemeit engedte lassan elhalni, míg másokat erőteljesen támogatni kezdett. 

- A változtatások nem egyformán érintik a magyar családokat: a jobb helyzetben élők rengeteg pénzt kapnak az államtól, míg a szegényebb családok még inkább leszakadnak, nekik egyre kevesebb jut a támogatásokból.
- Ezek a folyamatok egy egyre jobban szétszakadó társadalomhoz vezetnek, melyben a jobb módú emberek sem fogják jobban érezni magukat.
- Közben azt is látni, hogy bár még előfordulnak a „nőknek otthon a helyük” jellegű megszólalások a Fidesz környékén, de az intézkedések szintjén végbement egy fordulat, és a kormány egyre érdekeltebbé vált az anyák munkavállalásában.
- Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Szikra Dorottyával, az MTA TK Szociológia Intézetének tudományos főmunkatársával.

Ha azt nézzük, hogy GDP-arányosan az egyes országok mennyit fordítanak a családok támogatására, akkor Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van: nálunk a GDP 3,57 százaléka megy el családpolitikai célokra, míg ez az arány a régióban Ausztriában 2,6 százalék, Szlovákiában 2 százalék, Lengyelországban pedig 1,61 százalék.

Ennyiben igazak azok a kormányzati állítások, hogy nálunk nőttek az ilyen típusú kiadások, illetve hogy a régióban mi költünk legtöbbet ezekre a célokra. De Szikra Dorottya szerint a teljes kép megértéséhez azt is meg kell néznünk, hogy ezek a támogatások milyen elemekből állnak össze, kiket céloznak, milyen családokat érnek el.

A 2010 utáni kormányok szociálpolitikai intézkedéseiről legutóbb 2014 őszén beszélgettünk Szikra Dorottyával. Akkor az MTA kutatója azt állította, hogy nagyon nehéz a Fidesz-kormány intézkedéseit egy egységes szociálpolitikai keretben értelmezni, de ha létezik egy markáns irány ebben a diffúz rendszerben, akkor az a szegények büntetése.

A beszélgetésünk óta eltelt több mint három év nem hozott komoly szociálpolitikai fordulatot Magyarországon, viszont az azóta megszilárduló változtatásokról ma már jobban lehet látni, hogy milyen társadalmi hatásuk van.

Hogy az elmúlt évek történéseit megérthessük, érdemes a családpolitikai célokra szánt kiadások alakulását áttekinteni. Családpolitikai kiadásnak szokás tekinteni minden olyan költségvetési ráfordítást, ami kifejezetten a gyerekes családokat célzó szakpolitikákhoz tartozik. Ide szokás sorolni a készpénzes ellátásokat, a különféle szolgáltatások biztosítását, a természetbeni juttatásokat és a családi adókedvezmény biztosítását is:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.