2017. december 28., csütörtök

A SZABADULÓSZOBA KIJÁRATA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ANDOR LÁSZLÓ
2017.12.28.


Az LMP karácsonyi nagygyűlésének nyitó zeneszáma az LGT legendás dala, a Mindenki volt. Egyik strófája segít megérteni az ellenzék helyzetét: „És mindenki hagyná a másikat, hogy énekeljen úgy, ahogy szívéből fakad. És mindenki várná a pillanatot, mikor együtt fújhatjuk a dallamot.” A társadalom változást áhító nagyobbik fele fogyatkozó türelemmel nézi, hogy az ellenzéki formációk mindegyike úgy énekel, ahogy a szívéből fakad, és nagyon várja a pillanatot, amikor végre együtt fújják a dallamot.

2017 legfontosabb hazai politikai eseménye Botka László miniszterelnök-jelöltsége, majd visszavonulása volt. Akárhogy alakul a jövő évi választás, ennek az epizódnak a jelentősége nőni fog, mert Botkának a lényeget tekintve igaza volt.


A társadalomnak az a része, amelynek meg kellene mozdulnia a kormányváltáshoz és a demokratikus fordulathoz, karakteres szociáldemokrata programmal mozgósítható. A program az igazságosság, az esélyegyenlőség, a méltányos közteherviselés, a magas szintű foglalkoztatás, a szociális párbeszéd, a fejlesztő és gondoskodó állam, valamint a szorosabb európai integráció gondolatára épül. Botka ezt képviselte. Bár az MSZP távol áll korábbi sikereinek megismétlésétől, egykori győzelmei bizonyítják, hogy a társadalomban erős a támogatottsága a szociáldemokrata programnak. Ezért veszik át egyes elemeit más pártok, a Fidesz és a Jobbik is.

Botka elvetélt kampánya esélyt adott az MSZP-nek az újjáépüléshez, egyúttal az ellenzék egészének a kormányzati alternatíva megformálásához. Csakhogy hiányzott a partnerek fogadókészsége, s ez az MSZP vezetőit is elbizonytalanította. A féltucatnyi formáció valójában kétfrontos harcra törekedett: egybemosta a 2010 előtti és utáni rendszereket, egyformán elutasítva e két időszak képviselőit. A kétfrontos harc félsikert hozott: az MSZP-t meggyengítette, a Fideszt viszont erősítette, hogy legerősebb baloldali kihívóját sarokba szorították...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.