2017. december 28., csütörtök

SZELLEMNEGYEDRE IS FUTOTTA MÓRAHALMON

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: SARNYAI GÁBOR
2017.12.28.


Fideszes mintatelepülésen épül az első munkásszálló állami támogatásból. De nem csak munkásszálló lesz, a városban minden épül, szépül. Különös siker vagy kivételezés? Nem tudjuk, de Mórahalom feltűnően sok pályázati pénzhez jut.

Mórahalmon dübörög a gazdaság. Igazi fideszes mintatelepülésről van szó, ahová dől a pénz. Felsorolni is nehéz lenne, milyen – hasznos és kevésbé hasznos – fejlesztések valósultak meg eddig a Szeged környéki, határ menti városban, természetesen főleg az uniós támogatásoknak köszönhetően. Az önkormányzat nem válogat: a pályázat az pályázat, mindegy, hogy kormányzati, uniós vagy norvég a pénz forrása. De hogy aztán van-e bármi értelmük, az már más lapra tartozik.

A sikeres pénzszórás valóságos mementója az a múzeumszerű negyed, amely a település szélén található. Itt épült fel 2015-re a mostanra méltán híres-hírhedté vált Mini Hungary Park, ahol több mint ötven miniatürizált épület található; a makettek az 1910-es Magyarország történelmi épületeit mutatják be 1:25-ös méretarányban. A beruházás meglepően sokba, 650 millió forintba – makettenként 11 millió forintba – került, ráadásul olyan hiányosságok merültek fel, hogy a nemzetgazdasági tárca végül visszakövetelte a teljes uniós támogatást, vagyis 436 millió forintot. Az önkormányzat, hogy elkerülje a makettpark teljes enyészetét, kénytelen volt azt potom 50 millióból megvásárolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.