2017. december 16., szombat

"EGY GYEREKNEK NEM LEHET ELMAGYARÁZNI, HOGY MIÉRT NEM ÖLELHETI MEG AZ ÉDESAPJÁT"

ÁTLÁTSZÓ SZOCIO BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.12.15.


Január óta tilos a testi kontaktus a fogvatartott és látogatói között, vagyis a hozzátartozók nem érinthetik meg a börtönben lévő szeretteiket a beszélőn. Se puszi, se kézfogás, semmi. Ráadásul év közben a börtönökben egy plexifalat is felhúztak a rokonok és a rabok közé, így beszélgetni is nehezen tudnak a látogatások alkalmával. A szabály becslések szerint negyvenezer gyereket érint a tizennyolcezer fogvatartott esetében. A szigorítások gyengítik a családi kapcsolatokat, pedig ha azok erősek, szabadulása után a fogvatartott nagyobb eséllyel illeszkedik vissza a társadalomba.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) idén nagyon szigorú változtatásokat vezetett be a börtönökben:
  • a látogatók és a rabok a beszélők alkalmával nem érinthetik meg egymást
  • plexifalat tettek a látogatók és a rabok közé
  • a raboknak többet kell fizetünk a telefonokért, és a percdíjak továbbra is horribilisak
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a házastárs/szülő/testvér/gyermek nem ölelheti és nem puszilhatja meg a börtönben lévő hozzátartozóját, emellett alig hallják egymást a látogatások alkalmával, és ha a rabnak nincs elég pénze (vagyis ha a családja nem tud neki beküldeni), akkor telefonon sem tudnak beszélni.

Kapcsolódó cikkünk:

Brutális percdíjakért telefonálhatnak a rabok a Telekomnál, a Helsinki kiperelte a börtönmobil-szerződést

A kapcsolattartás szabályainak szigorítását a BVOP azzal indokolta, hogy nagyon sok tiltott tárgy kerül be a látogatóktól. Tiltott tárgynak minősül pl. a mobiltelefon, a drog, a szúró- és vágófegyver, de az a gyógyszer is, ami bódulat kiváltására alkalmas (pl. Rivotril).

Fontos tudni azonban, hogy a látogatók a börtönbe lépéskor rögtön átmennek egy detektorkapun, a fogvatartottakat látogatás előtt és után is megmotozzák az őrök, a beszélőhelyiségben pedig kamerák és őrök is vannak. Tehát nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy látogató bármilyen tiltott tárgyat észrevétlenül bevihessen és odaadhasson egy rabnak, és nála se találják meg azonnal.

Sőt, mint az a BVOP saját tájékoztatásából is kiderül, a tiltott tárgyak jellemzően csomagban kerülnek be az intézetekbe. 2016-ban 1459 tiltott mobilt találtak meg, míg idén már 1680-at. Felmerül a kérdés, hogy tényleg ennyire egyszerű kijátszani akár a csomagküldést is, hogy közel 2000 telefon jut be? Nincs ebben sem mulasztás, sem szándékosság az ellenőrzést végzők részéről, akik a csomagokat fémdetektorral is átvizsgálják, és kibontva ellenőrzik annak tartalmát? Azt ésszerűen mindenesetre senki nem gondolhatja, hogy a leírt módon zajló beszélőkön kerül be ezernyi tiltott mobiltelefon a börtönökbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.