2017. december 7., csütörtök

HÚSPIAC ÉS GUMICUKOR

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.12.06.


„Nincs sok lehetőségem és eddig sem voltak hatalmas dobásaim”
(Pumped Gabó)

Van, hogy azt mondjuk: ez tiszta húspiac. Általában valami olyanra, ami egyszerűen árusítható hústömeggé degradálja az embert, mintha egy kiló tarja lenne. Viszont azt elfelejtjük, hogy ami a mi tekintetünkben olyan, mintha, az másoknak valójában az. Húspiac.

„Meghalt az eltűnt VV Fanni” – tudhattuk meg a Velvet Gumicukor elnevezésű rovatából. Az egykori valóságshow szereplő Novozánszki Fanni számára ez az egész nem olyan volt, mintha, hanem az volt.

Neki húspiac, nekünk gumicukor. Csemege, amit elfogyaszthattunk. Lenézően nevethettünk, ízléstelenül poénkodhattunk, gyűlölhettünk. Vagyis: jóízűen, csámcsogva elfogyaszthattunk vacsora után, desszert gyanánt.

Az eltűnt embert meg szokás keresni. Az elveszített árucikket el szokás felejteni. A fogyasztási termékké alakított embert még hiányában is lehet fogyasztani. Heteken keresztül újabb és újabb megjátszott aggodalomba vagy „civilizált” szarkazmusba bugyolált cikkeket lehet írni, riportokat lehet forgatni.

Van, amikor az embernek nincsen sok lehetősége, nincsenek hatalmas dobásai – ahogy egy másik realitysztár, Pumped Gabó mondta önmagáról egy tévéműsorban. Van úgy, hogy az embert az édesanyja neveli fel egyedül, minimálbérből. Van úgy, hogy még kevesebből. A lehetőségek ilyenkor elég limitáltak, a kitörés, a mobilitás lehetőségei pedig még szűkösebbek. Ezt nem a valóságshowkból tudjuk, hanem a valóságból – amibe születtél, nagy eséllyel abban is fogsz meghalni.
Az egyik legkézenfekvőbb mobilitási csatornát a húspiac adja. Mikor az embernek nincsen semmije, csak saját teste, keresletet talál rá. Túl nagyot ezen sem fog kaszálni, a profitot inkább a televízió, a bulvárlap vagy épp a strici fogja lefölözni, de azért mégis több mint a semmi.

Akinek semmije nincs, az sokszor a testét adja el. Pumped Gabó kigyúrta magát, kicsit pornózott, aztán kicsit befutott. Odarakta magát (!), hogy kompenzálja azt, amije nincs: pénz, megélhetés, boldogulás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.