2017. december 15., péntek

ÍME, A LEGÚJABB SZÁMOK: ÍGY NŐTTEK A VAGYONI EGYENLŐTLENSÉGEK AZ ELMÚLT 40 ÉVBEN

MÉRCE - AKI GAZDAG, AZ A LEGGAZDAGABB
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.12.14.


1980 óta a világ leggazdagabb 0,1 százaléka ugyanannyival növelte összesített vagyonát, mint a világ szegényebbik 50 százalékát adó, 3,8 milliárd ember.

Ez abból a több mint száz kutató által elkészített tanulmányból derül ki, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra. A Thomas Piketty francia sztárközgazdász által vezetett kutatócsoport eredményeiből kiderül, hogy miközben a leggazdagabb vagyona exponenciálisan növekedett az emberek túlnyomó többségének vagyona csak alig, vagy éppen egyáltalán nem nőtt. Ennek következtében nemcsak a szegények helyzete romlott, de a középosztály is mindenhol szűkült.

A vizsgált időszakban a bolygó összesített vagyoni gyarapodásának 27 százaléka a legfelső 1 százalék zsebében landolt, az alsó 50 százalék pedig a növekedés csupán 12 százalékából részesült.

A kutatás a legszerencsésebb kategórián belüli egyenlőtlenségekre is rámutat. A legfelső 0,1 egy százalék, például a föld teljes gyarapodásának 13 százalékát szerezte meg, és ezzel övék lett a leglátványosabb gazdagodási ráta.

A legdrámaibb mértékben az Egyesült Államokban és Oroszországban nőttek az egyenlőtlenségek, bár még így sem itt a legnagyobb a szakadék a gazdagok és a többség között. Az amerikai legfelső 1 százalék 1980-ban az összvagyon 22 százalékával rendelkezett, ez mára majdnem megduplázódott, 39 százalékra nőtt. Az Egyesült Királyságban ugyanebben az időszakban 15-ről 22 százalékra nőtt a leggazdagabb egy százalék részesedése az ország vagyonából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.