2017. december 15., péntek

"NINCS MÁR RÉS A PAJZSON" - INTERJÚ POLYÁK GÁBOR MÉDIAKUTATÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: KARDOS ERNŐ
2017.12.15.


Szabad sajtónk még akad, sajtószabadság azonban nincs már Magyarországon – fejtette ki néhány napja az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága előtt, a jogállamiság és a demokrácia magyarországi helyzetéről szóló meghallgatáson a Mérték Médiaelemző Műhely képviseletében Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem és a Corvinus Egyetem oktatója. A sajtószabadság ugyanis – indokolta megállapítását a médiakutató – „sokkal több néhány bátor újságíró és szerkesztőség küzdelménél. Az egy olyan helyzet, amelyben minden újságíró egyenlő eséllyel jut szóhoz, és a közönség minden tagja azonos eséllyel fér hozzá a sokszínű tájékoztatáshoz.” Az itt következő beszélgetés a sajtó struktúrájának 2010 óta zajló, „a Fidesz által a médiarendszer egészét maga alá gyűrő” átalakítási folyamatát, illetve az ennek következtében mára kialakult helyzetet tekinti át.

Kevesebb mint fél évvel a választások valószínű időpontja előtt hogy látja, milyen állapotban készül a választási kampányra a hazai nyilvánosság?

– Szerintem nincs már rés a pajzson, mára a magyar médiarendszert a Fidesz tökéletes hadrendbe állította. Megkaparintotta a befolyást az országos médiumok nagy része felett, elindította és megnyerte a harcot a megyei lap- és vidéki rádiós piac közönségéért. Az időzítés is tökéletes: a Vajna-féle Rádió 1 már minden nagyvárosban sugároz, ezt egészítik ki a Mészáros Lőrinc által felvásárolt megyei lapok. Fél évvel a választások előtt minden vidéki újság és rádió, a teljes országos hálózat Fidesz-közeli kezekbe került, a Vajna–Mészáros–Habony vonal tehát – kiegészülve Schmitt Mária és Matolcsy Ádám orgánumaival – nagyon erős pozíciókra tett szert a nyilvánosság formálásában, az országos televíziótól az online felületekig. Így a kormánypárt könnyűszerrel eléri az általa jól mozgósítható, meggyőzhető választót.

Van egyáltalán értelme ilyen körülmények között a választási kampánynak?

– Tisztességes választási kampányt ma már Magyarországon nem lehet rendezni, a médiarendszer olyan mértékben torzít a Fidesz javára, hogy korrekt vitákat képtelenség szervezni, s a nyilvánosságon keresztül a választás tisztasága sem ellenőrizhető. Az ellenzéki pártok alapvetően a közösségi médiába szorultak vissza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.