2017. december 5., kedd

MIKÖZBEN EGYRE TÖBB KRITIKA ÉRI AZ ENSZ BÉKEFENNTARTÓ MISSZIÓIT, AFRIKA A MAGA MÓDJÁN TÖREKSZIK A BÉKÉRE

ÁTLÁTSZÓ - GLOBAL VOICES BLOG
Szerző: Le Marietta
2017.12.05.



Az Egyesült Nemzetek Szervezetének békefenntartó missziói gyakoriak az afrikai kontinensen, habár egyre több kritika éri őket az eredmények hiánya miatt. A békefenntartók afrikai katonai csoportokkal együttműködve dolgoznak, és feladataik egyre széleskörűbbek: többek közt foglalkoznak polgári védelemmel, felkelők elleni műveletekkel és a terrorizmus elleni küzdelemmel. Habár a libériai, Sierra Leone-i és elefántcsontparti ENSZ békefenntartó missziók sikerként vannak elkönyvelve, a terepen ezt sokan vitatják.

Az ENSZ első, 1948-as missziója óta azok lényeges változáson mentek keresztül, azonban fő céljuk mindvégig a szárazföldi lefegyverzés, a leszerelés és a béke biztosítása maradt. 2015 májusára az ENSZ békefenntartóinak 80 százaléka az afrikai kontinensen kilenc békefenntartó misszió keretében volt bevetve (80 000 békefenntartó). Banglades, India és Pakisztán küldte a legtöbb békefenntartót, míg a források legnagyobb részét az Egyesült Államok, Japán és Franciaország biztosította.

A ENSZ békefenntartók, vagy más néven „kéksisakosok” megfigyelőkként és katonákként is részt vettek missziókban, sőt, gyakran harcokban is részt vettek kormányzati hozzájárulás nélkül. Az ENSZ korábbi főtitkára, Kofi Annan, reformokat vezetett be a békefenntartó missziók hatékonyságának növelésére azáltal, hogy kibővítette a hatásköröket, és lehetővé téve erőszak alkalmazását is.


Hatékonyak-e az ENSZ afrikai békefenntartó missziói?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.