2017. december 5., kedd

MIT JELENTENEK A KONFÖDERÁCIÓS EMLÉKMŰVEK, AMELYEKET TRUMP VÉD?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.04.


Megdöbbentő dokumentumfilm jelent meg a The Atlantic oldalán, amely egyetlen konföderációs emlékmű, a georgiai Stone Mountain emlékmű történetét mondja el. A Graven Image című filmet mindenkinek látnia kell, aki a konföderációs emlékművek és szobrok, vagy más országokban egyes szobrok körül kialakult vitát feleslegesnek tartja.

A film bemutatja a szobrok és emlékművek védelme mögött álló motívumokat és e szimbólumok jelentőségét a vita mindkét oldalán állók szempontjából. A Stone Mountain emlékmű Stonewall Jackson, Robert E. Lee és Jefferson Davis lovas figuráit ábrázolja a hegy oldalában. Talán nem véletlen, hogy a Ku Klux Klan 1915-ben megrendezett nagy újjászületésének helyszínévé a Stone Mountain-t választották.

Talán az sem véletlen, hogy Trump szinte majdnem minden fontos beosztásba olyan déli államokból származó politikusokat választott, amelyek a volt Konföderáció tagállamai voltak. Trump választási győzelmével sokan a Konföderáció győzelmét ünneplik Észak fölött, az Egyesült Államok fölött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.