2017. december 20., szerda

ORBÁN JÓL ÉRZÉKELI A VÖRÖS VONALAT - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.12.20.


...A Politico című amerikai hírportál európai kiadása eldöntött tényként közli három, egymástól független forrás megerősítő tájékoztatására hivatkozva, hogy ma az Európai Bizottság precedens nélküli lépést tesz, eljárást indít Lengyelország ellen az uniós alapszerződés hetedik cikke alapján. Ezt nevezik néha nukleáris opciónak, de nem szabad elfelejteni, hogy a jogi atombomba – az érintett tagország unión belüli szavazati jogának a megvonása – csak a legvégső, voltaképpen pusztán elméleti esetben robbanhat, és nagyon sok tényező tartja zsebében az indításhoz nélkülözhetetlen kulcsok egyikét – ugyanúgy, mint a tényleges atomfegyverek esetében, csak a politikában ezt vétójognak nevezik. A hetedik cikk szerinti eljárás akkor indul, ha felmerül, hogy egy tagállam súlyosan sérti az európai alapértékek valamelyikét, így például a jogállamiság követelményét.
A brüsszeli bizottság most azért érzi indokoltnak, hogy megtegye ezt a lépést Varsóval szemben, mert megítélése szerint Lengyelországban az igazságszolgáltatás rendszerének az átalakítása során megengedhetetlen mértékű beavatkozást tettek lehetővé a végrehajtó hatalom, a kormánypárti többség számára, ami sérti a hatalmi ágak egyensúlyának a követelményét.

A Politico azt írja: a bizottság mintegy megelőző lépésként indítja most el az eljárást. A lengyel szenátus pénteken fogadta el azokat a vitatott törvényeket, amelyeket – a rendelkezésre álló értesülések szerint - Andrzej Duda államfő alá kíván írni. E legutóbbi szabályok a lengyel legfelsőbb bíróság bíráinak a nagy részét tennék könnyen elmozdíthatóvá a kormány részéről. Brüsszelben abban bíznak, hogy a hetedik cikk beindítása eltéríti az elnököt ettől a szándékától. Uniós tisztségviselők mindenesetre „feszült és nehéz” vitára számítanak ma az uniós biztosok ülésén. Az általános várakozás azonban az, hogy a bizottság, amely az elmúlt hónapokban már számtalanszor fenyegette Varsót, saját hitelességét ásná alá, ha most nem cselekedne.

A New York Times a Reuters hírügynökség jelentése alapján beszámol arról, hogy a román törvényhozás olyan változtatásokat szavazott meg az igazságszolgáltatás rendszerét illetően, amelyek a bírálók szerint aláássák a korrupciós ügyek kivizsgálási lehetőségét és gyengítik az államfő felügyeleti jogát. Ezzel – írja a lap – Románia, amely az unió egyik legkorruptabb országa, egy sorba kerül azzal a másik két keleti EU-tagállammal, Magyarországgal és Lengyelországgal, amelyekkel szemben szintén uniós aggodalmak fogalmazódtak meg az igazságszolgáltatás függetlenségét és a jogállamiságot illetően. Az ellenzék – írja New York Times – alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

A müncheni Süddeutsche Zeitung a jogállamiság kelet-közép-európai helyzetével kapcsolatban közöl kommentárt. Eszerint a fiatal demokráciák Lengyelországtól Romániáig lerombolják jogállamukat", és "az EU tétlenül nézi, hogyan vész oda hitelessége". Kifejti, hogy "Lengyelország nincs egyedül a jogállamiság kiüresítésével": elsőként Magyarország indult el ezen az úton, és a többiek követték. A kommentátor sürgetőnek tartja az EU szerkezeti hibáinak a kijavítását: szerinte be kell vezetni, hogy ha egy tagállam következetesen megsérti kötelezettségeit, vagy lebontja a jogállamot, akkor a többiek egyszerű többséggel – és ebben az írásban ez a lényegi felvetés, egyszerű többséggel -megbüntethetik, vagy akár ki is zárhatják...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.