2017. december 15., péntek

VIZSGÁLNI LEHETNE MÉSZÁROSÉK ÚJ BEVÁSÁRLÁSÁT

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HAVA NIKITA
2017.12.15.


Úgy tűnik, az utóbbi fél évben minden arannyá változott, amire Mészáros Lőrinc rátette a kezét. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) látszik ez a legjobban. A héten jelentette be a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt., hogy egy bonyolult kereszttulajdonlásos ügylettel beszáll a legnagyobb magyar kézben lévő biztosítóba, a CIG Pannónia Nyrt.-be. A cég részvényei már a bejelentés előtt egy hónappal emelkedni kezdtek, ez idő alatt 281-ről 365 forintig drágult a vállalat értéke a tőzsdén. A bejelentés előtti utolsó kereskedési napon, hétfőn 24 óra alatt 339 forintról 365-re emelkedett az árfolyam.

Ekkorra néhány kereskedő már bizonyára értesült valahogy arról, hogy a cég vezetősége valami nagy dobásra készül. Néhány szerencsés befektető mostanra nagyon jól járt, mert a csütörtöki zárásnál a CIG részvényei már hatvanszázalékos erősödést mutattak a hét elejéhez képest, illetve a tőzsdei forgalmat tekintve szerdán még az OTP Bankot is sikerült megelőzniük, ekkor kétmilliárd forintos forgalom felett zárták a napot.

Lapunk kérdésére Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke elmondta, hogy megvizsgálták Mészárosék keddi tranzakcióit, és önmagukban nincs velük gond. Azt viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy a CIG Pannónia ezt megelőző, hétfői hétszázalékos árfolyam-emelkedése már megérne egy vizsgálatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről. A CIG elmúlt néhány hónapos tőzsdei tevékenysége nem indokolt ugyanis ekkora emelkedést, korábban az árfolyam csak egy-két százalékos növekedést produkált.

A kérdés az, hogy ez a vételi hullám nem merítette-e ki a bennfentes kereskedelem tényállását. Arról nem tudni, hogy volt-e az ügyben valamilyen jegybanki vizsgálat, ahogy általában sem tudni, hogy az MNB valaha is indokoltnak érezte-e ezt a tőzsdei Mészáros-érdekeltségek, így a Konzum, az Opus és az Appeninn különleges ármozgásaikor. A feladat nem olyan könnyű, mert a kereskedők sok ezer ügyletében sok millió papír fordul meg, de azért egy kísérletet biztosan megérne, hiszen úgy látszik, hogy bennfentes információk kerültek ki a részvényről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.