2017. január 19., csütörtök

MINDEN FÁN NEM TEREM KÁLMÁN OLGA

INDEX.HU
Szerző: SIXX
2017.01.19.



Németh Szilárddal, az ATV hírigazgatójával és vezérigazgató-helyettesével kétszer is beszélgettünk. Egyszer még akkor, amikor Kálmán Olga az Egyenes beszéd műsorvezetője volt, egyszer pedig akkor, amikor már nem. A két beszélgetés összessége ez az interjú, amiben nemcsak Kálmán Olga távozásáról és helyettesítéséről lesz szó, hanem Friderikusz Sándor amatőrségéről és a szocitévé stigmájáról is – továbbá arról, hogy miért látunk migránsozó kormánypropagandát és jobbikos politikust egy, a rasszizmust és antiszemitizmust elutasító csatornán.

A polcán Kissinger- és Obama-életrajzot látok. Ennyire fontos önnek az amerikai politika?

Ez az egyik kedvenc területem és a hobbim is, szeretek erről olvasni. Ez már azelőtt megvolt, hogy hírigazgató lettem volna, mert ebben a minőségemben ugye kötelező naprakésznek lennem. Ha rajtam múlna, és az ATV-t magamnak csinálnám, akkor egész nap amerikai politika és angol futball lenne a tévében.

Mennyire lepte meg Trump győzelme?

A választás előestéjén a kollégákkal megtippeltük a végeredményt, én nagyon szoros Clinton-győzelmet jósoltam, de az értekezleten azt kértem, készüljünk fel arra az eshetőségre is, hogy nem lesz még végeredmény. Ha úgy nézzük, a közvélemény-kutatók a hibahatáron belül tévedtek, úgyhogy annyira nem döbbentett meg az eredmény. Tavaly tavasszal kint jártam az USA-ban, testközelből is megtapasztalhattam, milyen a közhangulat. A demokrata előválasztás véget sem ért, de Hillary már Trumpról beszélt, a média csak vele foglalkozott. Kicsit olyan érzés volt, mint itthon: a sajtó Orbán Viktorral van tele, és ezzel segíti a hatalomban maradását, hiszen a közbeszéd leginkább róla szól. Egy héttel az amerikai választások előtt egy bostoni politológus barátom figyelmeztetett, hogy badarság lenne biztosra venni a demokraták sikerét, mert míg Európába leginkább csak a Trumpról szóló negatív hírek jutottak el, az USA-ban teljesen más a megítélése. Mi itthon el sem tudjuk képzelni, hogyan választhatnak meg egy ennyire botrányos előéletű jelöltet, míg ott a hírekben sokkal árnyaltabb volt a kép.

Ha majd Trump is ír egy könyvet az elnökségéről, az is felkerül a polcra?

Szerintem igen. Engem nagyon érdekel maga a jelenség, és az ugye tény, hogy az izgalomfaktor szempontjából mindenképpen a jobbik nyert. Az, hogy ez jó lesz-e vagy sem, még senki nem tudja megmondani. Furcsa, hogy míg itthon egy bohócnak tekintik a legtöbben, odakint egy nagyon sikeres vállalkozónak, akit Hollywood egy része nagyon is kedvelt, aki hivatalos volt Clinton lányának az esküvőjére is, aztán most mindenki fúj rá, és hirtelen kegyvesztett lett .

Ilyen párhuzamot tudnánk hozni a magyar politikából is.

Persze, hiszen voltak itt Gyurcsány–Navracsics közös ebédek is. A politika kicsit átrendezi az emberi kapcsolatokat – nekem az a személyes tapasztalatom, hogy sok minden nem teljesen úgy van a való életben, mint ahogy a stúdióban látjuk.

Lehet politikailag független egy tévé Magyarországon?


Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert míg zajlik a piac újrafelosztása, minket békén hagynak. Van mögöttünk egy olyan komoly, érdemi tömeg, ami legitimál minket. Nem érdemes hozzányúlni. Minden mérés szerint nekünk vannak a leghűségesebb nézőink – lehet, hogy nincsenek annyian, mint az RTL-nél, de akik vannak, minket néznek. Az ATV-vel szembeni fellépés nagyobb indulatokat váltana ki, mint a Népszabadság beszántása. Ezzel nem a lapot akarom bántani, de a rajongói körünk nagyobb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.