2017. január 19., csütörtök

HÁZIPÉNZTÁRKÉNT HASZNÁLJÁK AZ EXIMBANKOT A KORMÁNYKÖZELI ÜZLETEMBEREK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.01.19.


...Nem csak hitelez, szerződik is a haverokkal

Tizenhatmilliárd forintos alap kezelésére keresett pályázaton alapkezelőt az Exim 2015 végén, és mit hoz a véletlen, éppen Rogán Antal legszűkebb családi környezetében találták meg a nyertest. A jegyzéskori jegyzett tőke 2,45 százaléka, illetve az alap eszközértéke 2,4 százalékáért kezelő G&B Partners Zrt. Gubicza Ágoston érdekeltsége.

Gubicza Rogán első feleségével él együtt, és neveli a miniszter fiát. A Kölcsényi és Némethi Ügyvédi Iroda a 444.hu közlése szerint nem kevesebb mint 160 millió forintért adott jogi tanácsokat az alap felállításához. A Kölcsényi ügyvédi irodát foglalkoztatta az V. kerület is még a Rogán-Puskás időben.

Ehhez képest jutalomfalatkának tűnnek a Szijjártó Péter barátja, Kuna Tibor érdekeltségeinek (Trinity, Young&Partners) kifizetett tízmilliós tételek, illetve a Nobilis-Nátrán-per kapcsán már említett Sárhegyi és Társai hasonló nagyságrendű megbízásai.

Nagyobb falatot szakít ugyanakkor a Navigator Informatika, amely 3 másik céggel közösen 12 hónapos szerződéssel 370 milliós keretösszeg erejéig végez „projekttevékenységhez kapcsolódó szolgáltatást” az Exim közzététele szerint. A Navigator a Morando Kockázati Tőkealap érdekeltsége, az alap kezelőjét tavaly májusig Tombor András vezette, s a 2015-ös mérlegzáráskor még biztosan 33 százalékos közvetett tulajdonosa volt.

Következmény?

Szakállas vita menő közgazdaság-tudósok körében, hogy szükséges-e hogy egy állami vállalat nyereséges legyen, vagy legalábbis ne termeljen veszteséget. Mindkét lehetséges válasz okos indokokkal cicomázható fel. Summázva: a gazdaságpolitikai cél elérése a lényeg vs. nem lehet tékozolni az adófizetők pénzét.

Ezzel együtt az Exim nem veszteséges. 2015-ben legalábbis 4 milliárd forint nyereséget termelt. Egy évvel korábban azonban 1,2 milliárdos mínuszt produkáltak.

Kérdés, a kötvénydömpinget lejegyzőket aggaszthatja-e az eredeti célkitűzéshez képest megváltozott, de legalábbis kibővült tevékenység, illetve az, hogy a média harsog az Exim megkérdőjelezhetően piaci típusú megoldásaitól.

A válasz: csöppet sem. A jegyzők ugyanis nem annyira a kibocsájtót nézték, mint a papírok mögé tett magyar állami garanciát. A válság elmúltával az intézményi befektetők, köztük a magyar kereskedelmi bankok ismét forrásbőséget élveznek. Az Exim által kibocsájtott kötvény pedig az állami garancia miatt kvázi államkötvénynek mondható. Vagyis ez is adófizetői kockázat.

Mindazonáltal mint minden cégnek, az Eximnek is vannak olyan testületei, amelyek akár megnyomhatnák a vészcsengőt. Ha máskor nem, például most, cikkünket olvasva.

Az állami bank könyvvizsgálója a KPMG, amely nem fűzött aggodalmas kommentárokat a mérleghez. Amelyből egyebek mellett kiderült, 2015-ben 40 százalékkal, 106 milliárd forintra ugrott a belföldi ügyfeleknek nyújtott hitel az egy évvel korábbi állapothoz képest.

2015 végén a bank problémamentes ügyfél-hitelből tartott nyilván a legtöbbet, 159 milliárd forint értékben. Ugyanakkor összeadva a nem problémentesnek ítélt hiteleket (kockázati sorrendben: külön figyelendő, átlag alatti, kétes és rossz) összesen tekintélyes summa, 16,3 milliárd jön ki. A kifejezetten „rossznak” mondott „ügyfelekkel szembeni követelésállomány” értéke 4,4 milliárd forint volt 2015 végén. Annyi csavar lehet azonban az elszámolásban, hogy a mérleg kifejezetten „minősítési kötelezettség alá eső ügyfelekről” beszél. Vagyis nem biztos, hogy minden hitelt be kell sorolni valamelyik skatulyába.

Ha gondot észlelnek, a felügyelő-bizottság tagjai jelezhetnének. Az fb tagja például – KÜKÜM-ös hivatalnokok mellett – a quaestor-balhé vihara idejében távozott ex-államtitkár Kohut Balázs, aki Nátrán bírósági vallomása szerint megfenyegette a volt bankvezért. Valamint Eppel János, az örökös állami autószállító Porsche Hungária ügyvezetője, a Mészáros-bizalmas Flier Nikolett üzlettársa, akinek rokonsága félezer hektár állami földet nyert a tavalyi árveréseken Fejér megyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.