2018. január 13., szombat

ÁRNYJÁTÉK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.01.12.


Nem árnyékkormány tagjai ők, nincs politikai ambíciójuk, nem támogatnak kormányfőjelöltet, azt sem tudják, ki lenne igazán alkalmas a feladatra. A nemrégiben alakult Válasszunk! 2018, vagy rövidített nevén V18 csoportról van szó, amely bal- és jobboldali közszereplőkből, volt kormánytagokból jött létre. Közülük tizenegyen még egy felhívást is aláírtak, amelyet a választókhoz adresszáltak. Azt mondják, ők csak az ellenzéknek akarnak segíteni, összefésülnék választási programjaikat, és közvetítenének, hogy egymásra találjanak. Meg szavazásra akarnak buzdítani. Hogy kire voksoljunk? Végül is mindegy. Bárkire. A V18-tag Bárándy Péter szerint akár a Jobbikra is. Bod Péter Ákos, szintén aláíró, az ATV-ben azt mondta, ő speciel azt sem bánja, ha a választók a Fideszre voksolnak. Bár az ő titkos favoritja az LMP. Zavaros? Az.

A csoport kívülállóságának nincs sok értelme. Azzal, hogy mindenki mellett kiállnak, senki mellett sem állnak ki. Miközben azt sugallják, Orbán kormányzása árt az országnak, miért fér bele, hogy a Fideszre szavazzon a jónép? Ha Európa melletti kiállásra buzdítanak, miért nem tartják elvetendőnek, hogy az unióellenességét többször hangoztató Jobbikra voksoljanak az emberek? Ha az ellenzék több szereplője is azt mondja, hogy programjaik szinte alig térnek el egymástól, mi szükség van olyan civil értelmiségi csoportra, amely arra jelentkezik, hogy összefésülje őket?

Néhány hónapja a csapat még Balázs Pétert akarta miniszterelnök-jelöltnek javasolni. A volt uniós biztos annyira komolyan vette leendő feladatát, hogy állítólag szakértőket bízott meg azzal a feladattal, hogy a kormányváltás folyamatáról, a gyakorlati teendőkről írjanak számára dolgozatot. Akkor még látszott a közös cél, amiben egyet tudtak érteni a baloldali és az Orbán-kurzusból kiábrándult jobboldali közszereplők. Aztán beütött a krach: feltűnt a délibábos horizonton egy echte ellenzéki miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely személyében, aki aztán összebútorozott a szocikkal, így a konzervatívok számára vállalhatatlan lett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése