2018. január 13., szombat

AZ A BAJ AZ AGYATLAN, VÉRESSZÁJÚ NACIONALIZMUSSAL, HOGY EGY RITKA OCSMÁNY KÉTÉLŰ FEGYVER

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: H. A.
2018.01.13.


"Vérlázító, elfogadhatatlan, aggasztó, döbbenetes, rendkívül szomorú, minősíthetetlen, Európához, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlan stílus, az Európai Unióban és az európai politikában megengedhetetlen tónus, a 20. század legsötétebb, legbarbárabb időszakait idéző agresszivitás, náci retorika."

Ha jól sejtem, akkor kimerítően összefoglaltam a Fidesz-KDNP párt- és kormányszövetség – vagyis a Tőkés Lászlót Semjénnel, Szijjártóval és Lázárral is összekötő tengely – reakcióit arra a talán nem minden előzmény nélküli fejleményre, miszerint az egységes, szuverén, oszthatatlan román nemzetállam miniszterelnökének elgurult a gyógyszere, midőn akasztott székelyeket, és úgy általában akasztott embereket vizionált.

Mihai Tudose gyógyszereinek csütörtöki elgurulása annak nyomán következett be, hogy a nemzetpolitikai sakktáblán a Fidesz által nem kis mértékben irányított, ám a korábbi véres egymásnak feszülések után újra a megbékélés útjára lépett romániai magyar pártok – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – vezetői egy asztalhoz ültek és írásba adták, hogy összehangolják autonómiatörekvéseiket. Ha jól sejtem, kaptak erre némi iránymutatást Budapestről is. Még nem csatolták el Erdélyt, még nem tépték ki Székelyföldet az ország közepéből, állításuk szerint valamiféle párbeszédet szeretnének a románokkal ebben az ügyben.

A magyar pártok eme közös nyilatkozatára Románia szociálliberális miniszterelnöke egy televíziós műsorban reagált:

"… ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is."

Szeretném, ha nem is üvöltözve, de érthetően és koherensen kifejezni a véleményemet erről a kérdésről. Ha egy ország (ráadásul európai ország) miniszterelnöke egy, az illető ország bármely polgárával, vagy bármely közösségével kapcsolatban a lógni fognakjelentéstartalommal bíró, vagy a fizikai megsemmisítés bármely formájával való fenyegetőzésre hajazó kijelentést tesz, akkor az nem bocsánatos bűn, arra kár kifogásokat keresgélni. Hogy mondjuk két sorral feljebb nyugalomra intette az elszabadult indulatok gazdáit, és ő egyébként is ilyen hülyén szokta kifejezni magát.

Ezt úgy is értem, hogy a Fidesz-KDNP, akárcsak az érintettek minden eposzi jelzője és megállapítása nagyvonalakban helytálló, jogos, és vitán felül áll. Nem sokszor fogtok ilyet olvasni tőlem: azon ritka pillanatok egyike ez, amikor valamiben egyetértek a Fidesszel. Szerintem Mihai Tudose egy kártékony, nacionalista, primitív tahó.

Ebben, és csak ebben a kontextusban teljesen mindegy, hogy ki milyen megfontolásból/hátsó szándékkal repült rá a témára (sejtéseink persze vannak, sőt). Ez a téma kivételesen megkerülhetetlen, és ebben a kérdésben csak egyféle álláspont lehetséges. A mélységes undorral vegyes elítélésé. Akkor is, ha valaki úgynevezett nemzeti érzelmű és akkor is, ha liberális, (bár annál betegebb dolog kevés van, mint hogy egy liberális elveket valló ember ab ovo mifelénk nem lehet nemzeti érzelmű, de most ez is mindegy). Nem lehet kérdés, hogy az effajta kijelentéseket az ember pártszimpátiától, politikai hovatartozástól, cipőmérettől, vallástól, szexuális irányultságtól függetlenül elítéli. Az, hogy egy elvileg európai politikus/miniszterelnök egy kisebbség tagjaival szemben megengedhetőnek tartja az akasztást, az botrány és gyalázat. Ez van egyfelől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.