2018. január 13., szombat

A GERÉB-PER ÉS A HÁLAPÉNZ-KÖZPONTÚ ELLÁTÁS

MÉRCE 
Szerző: ÁMON KATA
2018.01.13.


Néhány évvel ezelőtt nem értettem ezt az egész Geréb Ágnes-mozgalmat. Nem értettem, mi a szimpatikus abban, ha valaki otthon szül, miért nem jó a kórház, miért nem fogadja el valaki, hogy a szülés márpedig egy szükséges rossz, egy orvosilag veszélyes helyzet, amin át kell esni ahhoz, hogy a gyerek megszülessen. Az természetesen már akkor is látszott, hogy a Geréb Ágnes-per példastatuálás, és arról szól, hogy elrettentse azokat, akik az egészségügyi rendszeren kívül vagy annak a határán próbálnak mozogni, és akik megkérdőjelezik azt, hogy minden esetben szükség van-e kórházi ellátásra, orvosi beavatkozásra a születéskor. Geréb Ágnest most két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Ez a példastatuálás eddig is elég jól működött, hiszen az otthonszülés lehetőségét és a természetes szülés fogalmát nem olyan szakemberektől ismerte meg a magyar társadalom jelentős része, akik tudományos bizonyítékok alapján támogatják azokat, hanem egy büntetőper kapcsán.

Egy olyan per kapcsán, ami egyértelműen nem arról szól, hogy annak a két családnak, akiknek a gyermekei nem élték túl a szülést, igazságot szolgáltassanak, hanem arról, hogy Geréb börtönbe küldésével riasszanak el nőket az otthonszüléstől. Ez önmagában nincs rendben, a bíróságnak ugyanis lehetne feladata az, hogy bűnelkövetőket riasszon el a további bűncselekményektől, de az nem, hogy nők lehetőségeit próbálja korlátozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.