2018. január 4., csütörtök

AZ UNIÓ REBELLISEI EGYSÉGFRONTBA TÖMÖRÜLNEK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.01.04.


A lengyel és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatójából az amerikai Fox News az AP hírügynökség alapján azt emelte ki, hogy szerintük az Európai Unióban sikerült elterjeszteni kvótaellenes nézeteiket, amit egyre több ország támogat.

A Washington Post Orbánt idézve Ausztriával példálózott, merthogy a választásokkal épphogy a demokráciát állították vissza, hisz az osztrákok is elutasították az uniós migrációs politikát. A magyar kormányfő ezzel összefüggésben fontosnak tartotta elmondani egyrészt, hogy az uniós menekültpolitika látványosan megbukott, - ezt egyébként a Deutsche Welle is tudósítása címében hangsúlyozta.

Másodsorban pedig azt, hogy az unió gazdasági növekedéséhez és biztonságához a magyarok épp úgy hozzájárultak, mint a lengyelek. Épp ez ad alapot arra, hogy beleszólhassanak az Unió jövőjébe. Ezt egyébként a Reuters tudósítása is fontosnak tartotta interpretálni, méghozzá a lengyel kormányfőt idézve, azaz kettejük összhangja több, mint figyelemfelkeltés. Ugyanakkor az AP tudósítása megjegyezte, hogy egyik fél sem említette meg az egymás iránti, kölcsönös szolidaritást, már ami a Tanácson belüli vétójogukat illeti abban az esetben, ha az Európai Unió szankciókkal sújtaná bármelyiküket.

Egyébként, ha csak a tudósítások címeit nézzük, akkor is tökéletes értékelést kapunk a két kormányfő találkozójáról: a Reuters azt emelte ki, hogy Lengyelország és Magyarország nagyobb beleszólást követel az unió jövőjének alakításába, a Bloomberg szerint az illiberális vezetők összetartanak, miközben a post-Brexit helyzetben zsugorodnak az uniós alapok. Az Unió rebellisei egységfrontba tömörülnek – így pedig az Euractiv fogalmazott. A Politico kiemelése telitalálat: Ne zárjanak, ne rekesszenek ki minket!...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.