2018. január 5., péntek

EZEK A KÓRHÁZAK ADÓSODTAK EL A LEGJOBBAN

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.01.05.


Novemberben 47,3 milliárd forint volt a magyar kórházak adóssága, amely elvileg az utolsó fillérig eltűnt a december végi konszolidációnak köszönhetően.

November végén a költségvetési szervek lejárt adóssága – a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint elérték az 59,4 milliárd forintot, ami 3 milliárd forinttal magasabb az előző havi adatnál.

Az adósság meghatározó része a kórházaknál illetve az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel ami november végén 47,3 milliárd forint volt, az októberi 45,4 milliárd után.

A december végi adatokat három hét múlva közli a kincstár, ám várhatóan az nullához fog közelíteni, ugyanis december 31-ig kellet az kórházi adósságok rendezést lebonyolítania Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (korábbi nevén Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak).

A kormány november végi határozata szerint az állami, önkormányzati és egyházi egészségügyi intézmények adósságának rendezésre 49,1 milliárd forintot különítettek el, illetve további 5,5 milliárd forintra is pályázhatnak az egészségügyii intézmények a gazdálkodásuk átalakításhoz. A MÁK csak az állami és önkormányzati fenntartású kórházak adósságát közli – ez volt 47,3 milliárd forint november végén – így vélhetően az utolsó fillérig felhasználták a 54,6 milliárd forintos keretet az adósságrendezésre, hiszen az egyházi fenntartású kórházaknak is járt a támogatás.

A kincstári adatok szerint a legnagyobb adósságot 4,3 milliárd forintot a Honvédkórház halmozta fel szállítóival szemben.

A Honvédkórház az ország legnagyobb kórháza, a területi ellátáson túl felelős a politikusok, fegyveres testületi dolgozók egészségügyi ellátásért is – részben ezzel összefüggésben a kórház rendre lényegesen többet költ a bevételein felül. Jól mutatja a 4,3 milliárd forintos adósság nagyságát, hogy másik három nagy, részben összevont fővárosi kórház (Péterfy-Országos Baleseti Központ, Szent István- Szent László, valamint a Szent János kórház) összesen 5,7 milliárd forintos adósságot tol maga előtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.