2018. január 31., szerda

MÁS LYUKAKAT TÖMTEK BE A FOGORVOSOK PÉNZÉVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.01.31.


Sok helyen, köztük jobboldali vezetésű településeken is lenyúlták az alapellátó fogorvosoknak szánt hárommillió forintos támogatást – értesült a Népszava.

Nem jutott el minden alapellátó fogorvoshoz a kormány hárommillió forintos év végi ajándéka – tudta meg lapunk. Noha ezt a pénzt feltétel nélkül, szabad felhasználásra utalta az állam, hogy javítsanak a fogorvosi praxisok finanszírozásán, az önkormányzatok által működtetett körzetek jó részében a helyhatóságok nem adták tovább az összeget az érintetteknek. Annak ellenére sem, hogy az intézkedést bejelentő sajtótájékoztatón november végén Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt közölte: bár az esetek egy részében önkormányzatoknak utalnak, a pénz nem az övék, azt azonnal tovább kell utalniuk az ellátást végző fogorvosnak.

Régi panaszuk volt a tb-ellátást nyújtó fogorvosoknak, hogy miközben a háziorvosok finanszírozása évről-évre javult, addig ők régóta sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint amennyiből praxisaik még működtethetők. Előbb kérték a kormányt, hogy ezt pótolja, majd szeptemberben nyomatékul ezer körzetben háromnapos demonstrációt is tartottak. Az akció után Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Ónodi-Szűcs Zoltán személyesen is fogadta a tiltakozó akciót szervező Nagy Ákos keszthelyi fogorvost. Majd az év végére megszületett egy kormányrendelet: működési formától függetlenül 3 millió forintot utalt a kormány az érintetteknek. A vállalkozási formában üzemelő praxisokba maradéktalanul megérkezett az összeg januárban. Csakhogy a mintegy 2400 alapellátó körzet harmadát az önkormányzatok működtetik. S ezek egy részében a helyhatóságok nem adták tovább a pénzt az érintetteknek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.