2018. január 22., hétfő

MEE TOO UTÁN TIME'S UP - AVAGY A HALLGATÁS IDEJE LEJÁRT

CIVILHETES BLOG
Szerző: NAGY ZSÓFIA
2018.01.21.


„A munkahelyeken tapasztalható egyenlőtlenségek és szexuális zaklatások ideje lejárt. Itt az ideje hogy tegyünk valamit!”

Tavaly éppen hogy csak elért a Metoo kampány szele bennünket is, a tengerentúlon már egy új forradalmi kezdeményezés látott napvilágot az Új esztendőben a Time’s Up.
Mielőtt azonban kifejtenénk ennek az új és korszakalkotó kampánynak a lényegi részét, feltétlenül ismernünk kell a súlyos tényeket, amik jogot formáltak arra, hogy létrejöhessen a kezdeményezés. Ezek az információk a hivatalos oldalon is megtalálhatóak
  • Háromból 1 nőt, (18-34 éves között) szexuálisan zaklattak már a munkahelyén. Ezen nők közül 71% -uk nem jelentette be
  • Az Egyesült Államokban dolgozó nők közel fele mondja azt, hogy zaklatást tapasztaltak a munkahelyükön
  • A szexuális zaklatás jelen van minden iparágban, de különösen az alacsony bérű munkahelyeken. Például az elmúlt évtizedben az EEOC-nál benyújtott szexuális zaklatások több mint 25%-a szolgáltatói iparágakból származik.
  • A fehér, nem-spanyol asszonyok 81 centet kapnak a dollárral összehasonlítva a fehér nem-spanyol férfiakkal szemben. Az ázsiai nők csak 88 centet kapnak a dollárért. A fekete és a spanyol nők csak 65 centet, 59 centet kapnak, amíg a fehér férfiak 1 dollárt.
  • A világ országainak több mint 1/3-a nem rendelkezik olyan törvényekkel, amelyek tiltják a szexuális zaklatásokat a munkahelyeken - így közel 235 millió dolgozó nő szenved a munkahelyeken.
  • A világon dolgozó munkaképes nőknek csak a fele vesz részt a munkahelyeken, szemben a férfi társaik mintegy háromnegyedével. Ez a szakadék 2025-re becslések szerint elérheti a 12 billió dollárt
A Me too kampány hatására nők ezrei nyíltak meg és beszéltek az őket ért sérelmekről, szexuális zaklatásokról, és visszaélésekről nem csak Hollywooodi hírességek, de talán a média szerepének is köszönhető, hogy a nők szakmai csoportjai egymást bátorítva összefognak, együtt éreznek és szolidarítanak egymás mellett oda -vissza. Az Egységben az erő, ezúttal pedig valóban megvalósulni látszik a tengerentúlon.
A kezdeményezés egy Nyílt Szolidarítási levéllel indult, amit 300 híres ember fogalmazott meg, melyben köszönetet mondtak mindazoknak akik támogatták az igazságok napvilágra hozatalát....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.