2018. január 22., hétfő

SÍELNI MENNE? MUTATJUK, MELYIK BANKNÁL JÁR JOBBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.22.


Kigyűjtöttük, hogy melyik banknál jár a legjobban és a legrosszabbul az, aki eurót vált, illetve kártyát használ külföldön. Meglepő módon az eltérés a bankok között egyetlen pillanatban akkorára rúghat, amennyire a forint árfolyama az egész eddigi szezon alatt mozgott.

Sokan panaszkodnak, hogy az elmúlt években mennyire megdrágult a síelés (különösen Ausztria kerül a korábbinál többe). A magyarok kiadásait a kinti árak mellett elég jelentősen befolyásolhatja az is, hogy miként és persze mikor szerzik be téli üdülésükhöz az eurót. Az idei szezonban eddig a hivatalos jegybanki adatok szerint eurónként körülbelül 6,5 forint volt az eltérés. Ezt azonban akár el is törpülhet ahhoz képest, ha valaki rosszul választja meg, hol váltja át forintját.

Valutához a bankfiókokban (a részletes táblázatot itt találja, de elrettentő példáról is írunk) átlagosan eurónként több mint 10 forinttal drágábban juthatnak az ügyfelek, mint a pénzváltóknál – derült ki az Azénpénzem.hu gyűjtéséből. A kártyás költést kedvezőbben számolják el a pénzintézetek (nem valuta, hanem devizaárfolyamot alkalmaznak), de a külföldön használt plasztikpénz így is többe kerül, mint a valutaváltónál beszerzett euróbankók. A különbözet átlagosan 4,3 forint eurónként. Érdemes felidézni (ahogy azt tettük már többször is), hogy a tranzakciós illeték bevezetése előtt, 2012 nyarán még – logikusan – százezer forintonként nyolc eurót lehetett spórolni, ha valaki inkább kártyával fizetett külföldön...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.