2018. január 4., csütörtök

TAVALY KICSIT JOBB HELY LETT A VILÁG

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.04.



- Valamelyest csökkent a háborús konfliktusok száma 2017-ben
- Trump elnökké választása viszont sokat ront a helyzeten
- Békére még mindiog felfoghatatlanul kevesebbet költünk, mint háborúra


Bármennyire is meglepő, főleg, mivel több háborús konfliktus is eszkalálódott és terrorakciók sorával kellett szembesülnünk, de a világ tavaly mégis csak békésebb hely lett.

A Globális Béke Index (GBI) a világ 163 országának hazai és nemzetközi konfliktusait vizsgálta, biztonsági- és a militarizációs készültségüket is figyelembe véve, és megállapították, hogy 93 országban javult, és 68 országban romlott a helyzet, de összességében ha nem is sokkal, de 0,28 százalékkal javult a GBI, ennyivel volt kevésbé konfliktusos 2017, mint 2016. Örömre azonban még sincs sok okunk, az egyre mélyülő háborús konfliktusok és a terrorizmus terjedésének megfékezhetetlensége miatt hosszú távon sokkal komorabb a kép.

Az ausztrál Institute for Economics and Peace kutatóközpont által készített jelentés a 2008 óta eltelt időszakot vizsgálva arra jutott, hogy a 10 évvel ezelőttihez képest 2,14 százalékkal csökkent a konfliktusmentes övezetek aránya a világban. A legszegényebb és a legkevésbé nyugodt országokban pedig egyre nagyobb valószínűséggel lehet arra számítani, hogy a jövőben még több konfliktus generálódik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.