2018. január 4., csütörtök

ÚJ METRÓ BUDAPESTEN? PERSZE, SŐT, RÖGTÖN TÖBB IS!

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2018.01.04.


Nyilvánosságra került Riz Levente, Rákosmente polgármesterének beszéde, amit a XVII. kerületi önkormányzat decemberi ülésén mondott el: eszerint 2020-ban elindulhatna egy rákoskeresztúri végállomással rendelkező metrószárnyvonal építése. A tervek részben már meg is vannak.

A most még futurisztikusnak tűnő elképzelés előtt azonban még meg kell tenni legalább egy lépést: a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését az Örs vezér terénél. Ugyan
ez a projekt nem áll rosszul, de pénz, az még nincs rá.

Ráadásul több kerület is szeretne metrót, ezért megindulhat a versenyfutás és (az alagút helyett) egymás kifúrása.

A most leginkább torzónak tekinthető 4-es metróvonal keleti meghosszabbítása ugyanis a Thököly úti gyorsvillamos ötletével háttérbe került. Igaz, az újpalotai gyorsvillamos sem akar épülni, tehát két járműülés között a földre pottyant a kerület. Ezért sokan a nyugati, Gazdagrét mellett a budaörsi virágpiacig tartó meghosszabbítást tartják inkább befutónak, de erre még nem készült részletes terv.

Ezen változtathat hamarosan az, ha megkezdik a majdani szuperkórház építését a budaörsi virágpiac közelében. Úgy tudjuk, a BKK megrendeli ide – a 4-es metró nyugati meghosszabbítására – az engedélyes terveket. (Az engedélyes terveket a tanulmánytervek után, de a részletes kiviteli tervek előtt készítik el, ezek alapján indul el a hatósági engedélyeztetés.) Ha a szuperkórházról van szó, akkor valószínűleg állami pénz is akad majd erre a közlekedési fejlesztésre. Az biztos, hogy meghosszabbításra a 4-es metrónak lenne a legnagyobb szüksége, a kihasználtsága ugyanis nagyon gyenge.

De mielőtt más metróvonalra térnénk, Budafokot se hagyjuk ki: Buda legdélebbi kerületében is a kilencvenes évek óta reménykednek egy, a Bocskai úti metrómegállótól induló szárnyvonal kiépítésében. Az Újbuda-központ állomást is úgy tervezték, hogy később lehetőség legyen onnan egy budafoki szárnyvonal kiágaztatására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.