2018. január 26., péntek

TÉNYLEG ELTŰNTEK A TAO-IRATOK, KÉT MINISZTÉRIUM IS TÖRVÉNYT SÉRT

24.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2018.01.26.


A több száz milliárdos sportfinanszírozási program kis részéről adott csak át iratokat a kormány. Az adatközlés ráadásul irányítottnak tűnik: Felcsútról semmi, a Simicska-féle szolnoki sportklubról sok információ érkezett. A G7.hu cikke.

Hatalmas a pörgés az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi): állítólag az alkalmazottak túlórában foglalkoznak a tao-iratokkal, amiket a szaktárcának a törvény szerint már napokkal ezelőtt ki kellett volna adnia. A Transparency International Magyarország (TI) még 2016-ban indított pert annak érdekében, hogy kiderüljön, mely cégek utalják az államkassza helyett társasági adójukat sportszervezeteknek, és kiknél landol ez a pénz. Az Emmi és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elleni pert jogerősen megnyerték, és január 4-én a Kúria írásbeli ítélete is megérkezett, de a szaktárcák ennek ellenére nem adták ki az adatokat a tizenöt napos határidőn belül.

Az NGM – amely már az utolsó tárgyalásokon azt állította, hogy nincsen meg náluk minden irat – tulajdonképpen megtagadta a Kúria ítéletének a végrehajtását: ugyanazt a választ küldték a TI-nak, ami miatt a per indult.

Az Emmi ennél egy hajszállal együttműködőbb volt: átküldtek néhány iratot, de annyira keveset, és látszólag olyan gondosan megválogatva, hogy abból szinte semmi nem derül ki (ami mégis, arról a későbbiekben még írunk).
Hiányos, kereshetetlen

Miközben a kormány szerint mostanáig több mint 400 milliárd, a G7 számításai szerint pedig tavaly év végéig 331 milliárd forintnyi közpénz jutott ezen a csatornán sportszervezetekhez, a kiadott iratokból mindössze 4,2 milliárd forint sorsa derül ki. Azaz nagyjából 1,5 százalék.

A kereshetetlen, képfájlban rögzített dokumentumok mindössze négy évet és a kiemelt öt közül csak két sportágat érintenek (a kosárlabdát és a labdarúgást), de ezekből az idényekből sincs meg minden irat.

A fociban például alig 1,8 milliárd forintról tudjuk, hogy kitől kihez áramlott, miközben a vizsgált időszakban 81 milliárdnyi közpénzt zsebeltek be a tao-rendszer keretein belül futballszervezetek. A kosárlabdában kissé jobb a helyzet, ott a 2011 és 2014 közötti 24 milliárdos támogatás tizedének sorsára derült fény.

Ráadásul ezeket az iratokat még nem is az Emmi rögzítette, elvileg készen kapták őket, hiszen 2014 előtt nem a minisztérium (és a sportszövetségek), hanem a Nemzeti Sport Intézet (NSI) kezelte a tao-ügyeket. A kiadott dokumentumokon látszik is, hogy azok az NSI-hez futottak be, valamiért azonban a tárca még az intézettől kapott dokumentációnak is csak egy kis részét adta át...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.