2018. február 14., szerda

BOD PÉTER ÁKOS: "NEM SZERETNÉK OLYAN ORSZÁGBAN ÉLNI, AHOL KÉT NAPSZEMÜVEGES MEGJELENIK ÉS ELKÉRI A CÉGEMET"

HVG ONLINE 
Szerző: SZLAVKOVITS RITA
2018.02.14.


A volt MNB-elnök Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt lakossági fórumán beszélt arról, hogy az egyetemről kikerülő fiatalokat kulturális sokként éri, amikor belekeverednek az uram-bátyám rendszerbe.

„Mit tudsz, kérdezték az évtizeden át Londonban dolgozó lányomtól, aki döbbenten tapasztalta, amikor hazajött, hogy itt inkább az számít, akár pozitívan, akár negatívan, hogy ki az apja” – mesélte el személyes élményét is a hódmezővásárhelyi fórumon Bod Péter Ákos egyetemi tanár, amikor a fiatalok tömeges elvándorlásának okairól kérdezték, amit sokkal súlyosabb gondnak nevezett a migrációnál a V18 Mozgalom tagját Hódmezővásárhelyre meghívó Márki-Zay Péter.

A városi könyvtárban megrendezett fórumon még a korábbi, a polgármester-jelölt bemutatkozására összehívott fórumoknál is jóval többen jöttek el, voltak, akik már be sem fértek a terembe, az ajtóban állva hallgatták végig a majd kétórás beszélgetést. A korrupcióról, annak jövőt is aláásó következményeiről kérdezték a konzervatív közgazdászt.

Márki-Zay Péter azzal indította a beszélgetést, hogy Bod Péter Ákost egy négy évvel ezelőtti interjújából vett mondatának megmagyarázására kérte. Ez volt az a mondat, amelyben akkor a közgazdász a napszemüvegben céget kérőkre utalt. Bod Péter Ákos a közelmúltból hozott példával kezdte: a napokban, ismerősi körben egy szállodaipari vállalkozó mesélte megrettenve, hogy bejelentkezett hozzá egy nagyon-nagyon magas beosztású férfi lánya, és ő ettől nagyon ideges lett. Lehet, hogy nem veszik el a cégét, és felesleges az aggodalom, de milyen az, amikor egy látogatás bejelentésekor ez vetődik fel abban, akihez látogatóba jönnek? Ez nem normális – mondta Bod Péter Ákos, majd a négy évvel ezelőtti interjúban elhangzottakhoz annyit fűzött hozzá, hogy éppen az interjú előtti héten három érintettől is hallott olyan történetet, hogy megjelentek náluk, hogy adják el a prosperáló cégüket. Amikor nemleges választ adtak, jött a fenyegetés, hogy majd meglátják, hogy mi következik. Aztán jöttek a hatóságok vizsgálódni, a beszállítók visszaléptek, majd a meggyengült céget olcsón megvásárolták.

„Nem egy ilyet hallottam, így feltételezhetően ezek nem elszigetelt esetek voltak, ahogy az egyébként előfordulhat. Kérdezik tőlem, hogy miért nem teszek feljelentést. Ezeket nehéz bizonyítani, hiszen szóbeli üzeneteken alapulnak” – folytatta a közgazdász. Ezért is tartja fontosnak az egyetemi tanár, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A témához kapcsolódóan egyébként a közönség soraiból is jött kérdés:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.