2018. február 14., szerda

MESEORSZÁG - KÖZORSZÁG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KUTHY CSABA
2018.02.14.


Meseország már nem köztársaság, inkább közország.

Meseországban az érdek közérdek, a vélemény közvélemény, de köz a szolgálat, köz a munka, és köz a tudat is. Az akarat: közakarat, a jó: közjó, az utálat: közutálat, a röhej: közröhej, és az erkölcs: közerkölcs. A szemérem: közszemérem, de a szemérmetlenség már magánügy. A testület: köztestület, a szereplő: közszereplő, a szolga közszolga, a munkás: közmunkás és a média: közmédia. A művek: közművek, a vagyon: közvagyon, a pénz pedig közpénz. Meseországban az oktatás közoktatás, a nevelés köznevelés, az érzet közérzet. A gép közgép, a G pont közgépont. Meseország állapota: közállapot.

Meseországban az ember: közember, aki annyit ér, amennyije van. Köznyilatkozatilag. Ha pedig semmije nincs: semmiember. Meseország nagy többsége!

Meseországban a magánvagyon meglopása: közbűn. A közvagyon meglopása: félreértés. Ami értelmezendő és kimagyarázandó. Mivelhogy politikai uszítás és zsákmányszerzés. Nem bűn, hanem hiba, amit az elhallgatás takargathat. Köztestületileg.

Meseországban a közvéleményt a közszolgálati média szolgálja ki. Közpénzből. A közszolga a közhatalmat szolgálja ki, szintén közpénzből. Mindannyian központilag és közhatalmilag. Közszolgálati munka, de nem közmunka.

Meseországban a munka: közmunka, amit közmunkás végez. Akinek emiatt nincs ideje lopni. Amit egyébként nyilvánvalóan megtenne, ha nem volna éppen közmunkával kitöltve a közmunkaideje. Ezt az alapvetést a meseországi közszolgák ’kaparjkurta’ fejedelme nyilatkozta a közmédiában, egy köztestületi ülésen, a közvélemény legnagyobb megütközésére. Meseországban van ugyanis magántolvaj és van köztolvaj. Vannak kicsik és vannak nagyok. A magántolvajt, ha kicsi, megfogják és becsukják. Ha nagy, perbe fogják, ha tudják és elítélik, ha tudják, vagy felmentik.

Meseországban a köztolvajlást és a köztolvajt, ha kicsi, ha nagy, titkosítják. Közhatalmilag. Meseországban a köz meglopása - egy bizonyos szint felett – átalakul államérdekké, ami közérdek. Sőt nemzetbiztonsági érdekké, ami szintén közérdek.

Meseországban a magántolvajlásnak közbüntetés és közmegvetés jár. A köztolvajlásnak közfigyelem és közvédelem. Sőt közszolgálat és közbeszerzés!

Ez utóbbi az ún. ’great deal’ Meseországban. A közbeszerzés! Ami annyit jelent, hogy a köztolvajok meseországi fejedelme közlönyben közhatározza meg azt a közpályázót, aki a közpályázatot elnyerheti. Közpénzből! A közpénz az a fogalom Meseországban, ami fogalmilag értelmezhető, valóságosan azonban megfoghatatlan. Jellegénél fogva ugyanis oly átalakulásokra képes, amik a közemberek és a közérdeklődés számára állandó ipi-apacs bújócskákat jelentenek. Meseországban a közpénz ugyanis – mint az amőba alakja – jellegét készségesen változtatja: közpénz – magánpénz – közpénz körfolyamatban. Közhatalmilag!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése