2018. február 4., vasárnap

CSAK ÚGY RÖPKÖDTEK A MILLIÁRDOK ÉV VÉGÉN AZ EGYHÁZAKNAK

ZOOM
Szerző: MARCZISOVSZKY MÁRTON / HVG
2018.02.04.


A kormány 2017 végén rendkívüli kormányhatározatokban elég szép összeget osztott szét különféle magyarországi egyházaknak. Egészen pontosan egy egyház kapott nagyon szép összeget, egy másik szépet, a resztli meg a kerekítési hibákat. Közel 119 milliárdot osztottak szét az egyházak között, de ki nem találják, ki felé hajlott a szentek keze.

Az összegyűjtött költésekben vannak határon inneniek és határon túliak is, de a támogatások nagy részét természetesen a különböző felekezetek magyarországi egyházai kapták.

A 118,8 milliárdból kaptak:

- 85,4-et a reformátusok, aminek Orbán Viktor is a tagja,
- 30,3-at a katolikusok,
- 1,2 milliárdot az evangélikusok,
- 1,9 milliárdot a többi felekezet.

Társadalmi arányosságot tekintve a támogatások pont fordítottan arányosak azzal, hogy az adott felekezet mennyire népszerű Magyarországon. A reformátusok nagyon jól jártak, a magyar vallásos emberek 21,2 százaléka református csupán, míg 71,3 százalék a katolikus a 2011-es népszámlálási adatok alapján. A 4 százaléknyi evangélikus nem kapott túl sok pénzt ezzel az 1,2 milliárddal, ami azért is lehet, mert az evangélikusokat az Orbán Viktor két gyerekét is egykor keresztelő és volt SZDSZ-es képviselő, Iványi Gábor vezeti, aki mostanában nem fekszik jól a kormányfőnél, mert többször is élesen kritizálta a tevékenységét az elmúlt években.

A Fidesszel sokáig kifejezetten rossz viszonyt ápoló Hit Gyülekezete is jól járt a nagy pénzosztásban, a nagy barátkozás eredménye 760 millió támogatás volt az év végén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.