2018. február 6., kedd

MILLIÁRDOK NYOMÁBAN - BEPERELJÜK AZ MTVA-T AZ ANTENNA HUNGÁRIÁVAL KÖTÖTT TITKOS SZERZŐDÉSEK MIATT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: OROSZI BABETT
2018.02.06.


Az állami médiát évi 80 milliárd forintból előállító MTVA műsorai egy részét az Antenna Hungária nevű, eddig főként műsorterjesztéssel foglalkozó állami cég közreműködésével gyártja le. A munkákat minden jel szerint nyilvános verseny nélkül kapja meg a cég. Hogy pontosan mennyi pénz folyik így át az MTVA-tól az Antenna Hungáriához, az a két cég között megkötött szerződésekből és azok mellékleteiből derülhetne ki, a műsorgyártásra vonatkozó szerződéseket viszont nem hozták nyilvánosságra. A két cég közötti szerződéseket az MTVA-tól hiába kértük, üzleti titokra hivatkozva nem adták ki azokat. Az adatokért pert indítottunk.

“Van egy jó sztrorim az MTVA-ról!” – A mondat, amit egy magyar újságíró számtalanszor hall munkája során. Az ilyen mondatokkal általában jobb nagyon óvatosan bánni, sokszor ugyanis nincs mögöttük semmi. Előfordul viszont olyan is, hogy a mondat mögött valódi tartalom rejlik.

Tavaly keresett meg egy magát megnevezni nem kívánó bennfentes forrás, aki hosszú éveken át egészen közelről rálátott a közmédiánál zajló eseményekre. Ő hívta fel a figyelmemet arra,- miután kimondta a fent hivatkozott mondatot, hogy érdemes lenne az MTVA és az Antenna Hungária közötti szerződéseket alaposan megvizsgálni.

Az Antenna Hungária egy 100 százalékban állami tulajdonú cég, amely korábban főként műsorterjesztéssel, földfelszíni sugárzással foglalkozott. Ha a fogyasztó szemszögéből nézzük, akkor a vállalat leginkább a UPC-hez hasonlítható, ez a cég üzemelteti például a MinDig TV-t. A különbség, hogy az Antenna Hungária az állami kézben lévő tornyokat használja a műsorszóráshoz, míg a UPC saját vezetékes hálózatot épített ki.

Forrásom szerint az MTVA és az Antenna Hungária között megszületett dokumentokban elsősorban azokra a részekre kellene fókuszálni, amelyekből kiderül, hogy évente mennyi pénzt költ el az MTVA arra, hogy műsorainak gyártásában ma már saját közvetítőkocsijaival közreműködik az Antenna Hungária is.

De mi az a közvetítőkocsi?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.