2018. március 29., csütörtök

A BŰN CSODÁLATOS VÁROSA


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.29.


A mai posztban Franciaországba látogatunk, azon belül is a második legnagyobb városba. Itt játszódtak a Taxi című filmek és ugyan nem a legjobb a híre, de Zoli írását olvasva erős kedvem támadt ellátogatni ide.

„A mostani posztban - amely egy dél-franciaországi régióról szóló posztsorozat kezdő nyitánya - egy olyan városról fogok írni, ahol volt szerencsénk két évet lakni. Szeretnék a városban és közvetlen környékén látható szépségekről - hasznosnak vélt információkkal megspékelve - kicsit bővebben szólni a teljesség igénye nélkül.

Hja, hogy még nem említettem melyik városról lesz szó. Oh, pardon! Franciaországban járunk, s annak is a második legnagyobb városában, melyet nagyjából Krisztus előtt 600 évvel alapítottak az ókori görögök, de később a rómaiak is jól ismerték.

Híres futballklubjukat csak kékeknek nevezik és nem is olyan régen a magyar szurkolóktól volt hangos a belváros, amint a híres és immár felújított stadion (Stade Vélodrome) felé vonultak.

Nyáron gyakran hűsít, de télen már nem szívesen látott vendég: ez nem más, mint a híres Misztrál (Le Mistral), amely sokszor oly könnyedén szalad le a Rhône-völgyén egészen a Földközi-tengerig és sűvít keresztül a városon, mintha az nem lenne más, csak egy rozoga lécekből összetákolt, foghíjas öreg pajta.

Még egy kis segítség. 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhetett, továbbá itt forgatták és játszódtak a Taxi című francia filmek, s itt van If vára. Neves festők (pl. Renoir, Cézanne vagy Signac) rendszeresen látogatták, valamint a francia nemzeti himnusz szülőhelye.

A város említése sokaknál egybeforrhat a bűnözéssel és a Rejtő-regények rosszarcú figuráival - hozzáteszem, hogy nem is annyira alaptalanul -, azonban ez ne szegje kedvünket abban, hogy ellátogassunk ebbe a színes, egzotikus nemzetek szülötteinek olvasztótégelyeként szolgáló és rengeteg szépséget rejtő dél-francia nagyvárosba, Európa déli kapujába, Marseille-be!
Mesdames et Messieurs! Bon voyage!.."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.