2018. március 6., kedd

BÁRMIT HAZUDIK A FIDESZ, NEGYEDMILLIÓ MIGRÁNST BEFOGADTUNK - ÉS EZ CSAK A KEZDEZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.03.06.


Ma Magyarországon – amelynek ugye a leginkább migráció-ellenes kormánya van a világon – negyedmillió migráns dolgozik legálisan, állami engedéllyel. És ezek nem befogadott menekültek, hanem tisztán gazdasági migránsok, akik egy jobb élet reményében jöttek ide.

A kormányzat egybites, leginkább a mohák és zuzmók értelmi szintjén lévő állampolgárokhoz címzett üzeneteivel ellentétben a migráns migráció fogalmak meglehetősen összetettek. Ezért szembesülhetünk egyre gyakrabban azzal, hogy az elemi gyűlöletre építő és azt gátlástalanul hergelő kabinet, saját kommunikációjával ellentétben, tud normálisan viselkedni. Ma Magyarországon ez a fajta normalitás viszont – saját kommunikációja miatt – rombolja a kormány megítélését.

Érdemes a fogalmaknál kezdeni: migráns az, aki elhagyja legszűkebben értelmezett szülőföldjét. Ennyi. Ennél nem bonyolultabb. Ha az "elhagyás" mértékét, irányát nézzük, akkor beszélhetünk belső és külső migrációról. A belső esetében a migráns nem lépi át saját országa határát, azon belül mozog. Értelemszerűen a külső migráció esetében határátlépés történik.

A migrációt, vagy annak alanyát, a migránst kategorizálhatjuk motivációja szerint is. Aki azért hagyja el szűkebb vagy tágabb pátriáját, mert az életét kell mentenie – itt újabb alcsoportok jöhetnek: vallása, bőrszíne, identitásának egy vonatkozásai miatt, vagy egyszerűen azért, mert háború dúl az országában –, azt nevezzük menekültnek. Rájuk számtalan nemzetközi egyezmény vonatkozik – amennyiben megfelelnek a nemzetközi és a magyar jog által támasztott követelményeknek, az állam – ha kelletlenül is –, de befogadja őket. Belőlük került ki az a lassan 1500 fő, akiket az elmúlt másfél évben a magyar állam befogadott. Ők ugyanis menekültek, és ezt bizonyítani is tudták.

Azokat, akik egy jobb élet reményében indulnak el, nevezhetjük akár – a kormányzati terminológiát használva – gazdasági migránsnak. Őket ugyanis saját vagy családjuk gazdasági helyzetének jobbítása motiválja. Rájuk nemzetközi jogszabályok nem, csupán helyi törvények vonatkoznak, ezek pedig eléggé eltérőek. Azonban van lehetőség arra, hogy egy migráns Magyarországon dolgozzon legálisan. Teszik is, több százezren.

Talán észre vehette a kedves olvasó - aki alant majd troll kommentelővé változik –, hogy szándékosan nem beszéltünk távolságokról. Ugyanis a fogalom szempontjából lényegtelen. Így migráns a határon túlról érkezett magyar épp úgy, ahogy a határokon túlra indult magyar is az. Nem számít, hogy az EU-n belülről jött vagy oda tart, esetleg messzebbről érkezik vagy távozik. Mindössze más jogszabályokat kell az esetében alkalmazni, de épp úgy migráns.

A migráns, a migráció a valóságban nem szitokszó, hanem egy folyamat leírása, az ember egy aspektusát leíró fogalom. Aki migráns, az emellett még ezernyi más is: apa vagy anya, gyermek, testvér, focidrukker, fagyibolond, divatkövető vagy a technika megszállottja. Bármi. És igen, néha szociopata, bűnöző, társadalmi együttélésre alkalmatlan. Épp úgy, ahogy azok, akiknek nincs "migráns" oldaluk.

Aki egyetlen jelzőt akar ragasztani a migráns szóra – ami a fogalom fundamentumát tekintve önmagában is egy jelző –, az semmiben nem különbözik a náciktól, kommunistáktól, antiszemitáktól, rasszistáktól. Az, aki fogalmi keretek közé szorítva, egyetlen jellemző alapján létrehoz egy csoportot emberek sokaságából, majd egyetlen – zömmel negatív – jelzővel látja el azokat, az az elmúlt száz év legpusztítóbb diktatúráit igyekszik visszalopni az életünkbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.