2018. március 6., kedd

A KAMUPÁRTOK NEM NYERHETIK MEG A VÁLASZTÁST A FIDESZNEK, DE LEGALÁBB SOK PÉNZT ELVISZNEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.03.06.


Egészen abszurd helyzetet teremtett a Fidesz a választási törvény módosításával, amelynek rendelkezései kizárólag azért születtek, hogy a kormánypárt érdekeit szolgálják az országgyűlési voksolásokon. Mint megszokhattuk, pénz nem számít, csak az a lényeg, hogy a lehető legtöbb akadályt gördítsék az ellenzék elé annak érdekében, hogy a Fidesz megtarthassa 2010-ben megszerzett hatalmát. A pénznyelő választási rendszernek a kormány számára legkevésbé hatékony, ám egyik legdrágább eleme az úgynevezett kamupártok pénzelése, melyekről már az első pillanatban tudni lehet, hogy vagy önmagukat, vagy a kormánypártot szolgálják.

A semmiből jönnek az egészen meghökkentő nevű és hátterű kamupártok minden országgyűlési választás előtt, aztán, amilyen gyorsan érkeztek, olyan sietséggel el is tűnnek. Egy részük tudatosan olyan nevet választ, amely hasonlít valamelyik ellenzéki párt hivatalos elnevezéséhez, más részük viszont már megnevezésükben is demagóg üzenetet hordoznak. Ilyen például a Hajrá Magyarország!, Családok pártja, Tenni akarás mozgalom. Stb.

Ráadásul a Fidesz úgy egyengeti ezeknek a kriptopártoknak az útját a választáson való indulásokhoz, hogy megcsúfolja a demokrácia alapelveit. Ezek a tömörülések ugyanis nem tettek le semmit az asztalra az előző választási óta, nincs programjuk, országos hálózatuk, de még ideológiát is csak nyomokban fedezünk fel a bemutatkozó röplapjaikon, ha egyáltalán pénzt és energiát öltek a kampányolásba.

A legtöbb ilyen bizniszpárt azonban nem törte magát azzal, hogy összetett mondatokba vagy egyszerű jelszavakba foglalják elképzeléseiket a jövőt illetően. Egyszerűen megszerezték az egyéni induláshoz szükséges 500 aláírást, és már rajta is voltak a választható jelöltek listáján, amivel persze nem kis állami támogatás is jár. A Fidesz a 2014-es választás előtt eltörölte a kopogtató cédulákat, melyek funkcióját lehetett vitatni, ám épp az volt az értelme ennek a rendszernek, hogy egy választópolgár csak egy jelölt indulását támogathassa, így a közpénzen nyerészkedni igyekvő kis pártok elvéreztek már a cédulák begyűjtésekor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.