2018. március 4., vasárnap

EZT A NŐT TE FÉRFIBÖRTÖNBE ZÁRNÁD?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2018.03.03.


A 21. század nagy úri huncutságának tartják sokan a transznemű emberek kérdését. “Mégis miféle ostobaság ez, hogy nemet vált egy férfi vagy egy nő? Ha az Isten férfinek teremtette, az férfi legyen, ha nőnek, nő! Nem?”

Két helyen merült fel ez mostanában: Bayer Zsolt “orvosverős” álvideójában és egy hírben, amely szerint egy nemváltoztató hormonkezelésen is átesett transz férfi, Mack Beggs nyerte a lányoknak kiírt birkózóversenyt”. El is csámcsogott rajta a patriota.info nevű, általam kevéssé ismert oldal és közönsége.

Gáz, mi? De nézzük meg kicsit közelebbről! Az espn.com megkérdezte magát az érintettet és szüleit is és kiderült, hogy ő maga a férfiak között szeretett volna indulni, csak a szövetség nem engedte. A szövetség kényszerítette, hogy ha nőnek született, a nők között induljon akkor is, ha tesztoszteronkezeléseinek eredményeként már jóval erősebb és férfiasabb volt, mint társai.

Tehát a történet, amin annyi homofób csámcsog most, éppen arról szól, hogy ha elfogadnánnk a másságot, nem kéne ilyen megalázó helyzetbe kerülnie sem a transznemű versenyzőnek sem lány versenytársainak, akiket végül 56-0-ás mérleggel intézett el.

Felteszed a kérdést: “de miért nem marad a seggén és marad nő, aki nő?” Mert nem az.

Vannak emberek, akiknél egyszerűen nem dönthető el elsőre orvosilag, hogy férfiak vagy nők valójában - ők az interszexuálisok. Nem, nem a fiús lányokokról és a lányos fiúkról beszélünk, hanem olyan emberekről, akik például hormonális szempontból inkább nők, de a külső nemi szerveik tekintetében inkább férfiak. (Itt tudsz erről bővebben olvasni: link)

Aztán ott van például az AIS, az Androgén-inszenzitivitási szindróma.

“Képzeljünk el egy helyes, kedves, angyali kislányt, aki szép lassan belenő a serdülőkorba. És egyszer csak kiderül, hogy nem menstruál. Lehet, hogy modellszépségű nővé fejlődik, de tizenkét, tizennégy, tizennyolc éves – és még mindig nincs menzesze. Az orvosi vizsgálat aztán kideríti: nem csoda, hogy nincs menzesz: nincs petefészek sem, nincs méh sem, a hüvely vakon végződik, és egyébként nagyon rövid. A hasüregben viszont herék találhatók, ami nem is csoda: a genetikai elemzés során kiderül, hogy az illető kislány (nő) XY kromoszómájú: genetikailag tehát férfi. Nem kicsit: nagyon.” (Birtalan Balázs: A görög sofőr gödeli esete a rendőrökkel - ezt mindenképpen olvasd el, ha érdekel a téma!)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.