2018. március 22., csütörtök

ÍGY LETTÜNK ORBÁNÉK ALATT A GAZDASÁGI KIVÁNDORLÓK ORSZÁGA

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.03.22.


Több százezer magyar hagyta el az országot 2010 óta. Ha valami igazán tragikus a hazai gazdaság szempontjából, ez az. A kormány válaszlépései még ennél is tragikusabbra sikerültek.


Miért mentek el?

A magyarok a 2004-es EU-csatlakozás óta a legtöbb uniós tagállamban szabadon vállalhatnak ugyan munkát, ennek ellenére nem volt nagy lelkesedés a lehetőség iránt. Sőt, a magyarok még a két nagy korlátozó, Ausztria és Németország kvótáit sem töltötték ki.

Társadalomtudósok el is könyvelték a magyarokat kevésbé mobilisnak – szemben például a lengyelekkel, akik 2004-ben kész népvándorlást indítottak Nagy-Britannia felé, vagy a balti államokban élőkkel, akik a gazdasági válság hatására vették az útlevelüket, és átkeltek a csatornán. A magyarokat ezzel szemben még a 2006-tól folyamatos megszorítások és a 2008-ban kitörő válság sem indította be.

Aztán jött 2010-2011, és minden megváltozott: elindult a magyar népvándorlás. Bár ez nem öltött olyan méreteket, mint Romániában, ám így is több százezres tömeget, a magyar munkaképes korú lakosságnak már majdnem a tizedét érinthette, még az után is, hogy az ország gazdasága kikecmergett a válságból.

Ez utóbbi alapján nem egyszerűen a rossz anyagi helyzet vagy a munkanélküliség mozgatta meg a magyarokat, hanem ahogyan a 2016-os Munkaerőpiaci Tükör Sík Endre és Szeitl Blanka által jegyzett kutatásából kiderül, a kormánypártok iránt érzett ellenszenv növelte a kivándorlási hajlandóságot, még annak ellenére is, hogy a kivándorlók nem szívesen adták fel idehaza összegyűjtött vagyonukat, vagyis ez visszatartó erő lehetett számukra.

A külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó EuWork két éve ennél is sötétebb képet vázolt a hvg.hu-nak, ezt a cikkünket itt olvashatják el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.