2018. március 29., csütörtök

KIK A FIDESZ SZAVAZÓI ÉS MI AZ, AMI MÁR NEKIK IS SOK?

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2018.03.29.


Miközben szinte valamennyi választókerületben esélyes a Fidesz a győzelemre, keveset tudni arról, kikből is tevődik össze ez a hatalmas szavazótábor. A Medián felméréseinek segítségével és a HVG saját kutatásával próbáljuk megrajzolni a Fidesz-szavazók profilját.

Vallásos falusi asszonyságok pártja – gyakran írják le így a Fideszt, némi dehonesztáló szándékkal. Az ellenzéki pártok azonban könnyen pórul járhatnak, ha el is hiszik ezt a jellemzést. A Fidesz szavazóbázisáról szóló komolyabb elemzésekből ugyanis kiderül, hogy a párt háttérbázisáról sok mindent el lehet mondani, de egész biztosan nem lehet egyetlen társadalmi csoporttal azonosítani. A Fidesz ugyanis néppárt, valamennyi szociodemográfiai csoportban nagyobb a támogatottsága, mint bármely másik pártnak, a munkásnőktől a diplomásokig, a vallásosaktól az ateistákig, a fiataloktól az idősekig.

Persze, mint minden túlzásban, némi igazság azért van az idézett jellemzésben. Akadnak ugyanis olyan társadalmi csoportok, amelyekben a Fidesz támogatottsága extrém magas, az időseké és a vallásos embereké pedig pont ilyen.

A Fiatal Demokraták Szövetsége az indulásakor a lehető legtávolabb állt azoktól a csoportoktól, amelyek ma a legfőbb támogatói. Az első szabad választás idején, 1990-ben a párt szimpatizánsainak átlagéletkora alig valamivel volt több, mint 30 év. A liberális eszme feladása, a jobboldali térfél elfoglalása után a szavazók életkori átlaga az első Orbán-kormány idejére, 1998-ra elérte a 41 évet. Azóta pedig a tábor a Fidesz-vezetőkkel együtt öregszik, s tavaly meghaladta az átlagéletkor a 49 évet. Persze korántsem e párt támogatói a legidősebbek, ám a Fidesz szavazóinak egyharmadát ma már a 60 éven felüliek teszik ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.