2018. március 22., csütörtök

MESÉK HABBAL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2018.03.22.



Ezt mondják mifelénk, ha a nyilvánvaló képtelenségekre még egy kis ”habot” is rátesznek, hogy tetszetősebb legyen, könnyebben csússzon le a torkunkon. Célszerű ilyenkor kicsit belesni a „hab” alá, és feltenni az örök kérdést: kinek az érdeke? Így elkerülhetjük, hogy a finom habbal benyeljük a mérgezett csokit is.

Bár a közelgő választás miatt Magyarországon elszaporodtak a levegőben röpködő habostorták, kezdjük mégis egy nemzetközi esettel: az angliai kisvárosban likvidálni szándékozott kettős ügynökkel. Akit a lányával együtt közterületen, akart elhallgattatni valaki – a határozott brit álláspont szerint az orosz titkosszolgálat. Amit persze ugyanilyen határozottsággal tagad az orosz fél. Na, mármost. Azt halljuk évtizedek óta, hogy az orosz titkosszolgálat (elődjével, a szovjettel együtt) nemcsak erős, hanem erőszakos is, nem válogat az eszközökben stb… De azt nem hallottuk, hogy pancser is lenne.


Márpedig a kivitelezés módja erősen a James Bond-i mesékre hajaz. Miért választott a tettes ebben az esetben olyan ritka idegmérget, aminek az eredete kikutatható, hiszen nem kapni a sarki patikában? Mivel a kiszemelt áldozat egy téri padon üldögélt, nyilván nem tudták a kávéjába, ételébe csempészni, feltehetőleg ráfújták-rákenték-ráöntötték valahogyan. Igen életszerű, hogy egy kisvárosi csendes téren egyszercsak megjelenik egy vegyvédelmi ruhába burkolózott egyén – különben ő is ott fekhetne most a kórházban kiszemelt áldozatai mellett – és egy flakonnal-vödörrel hadonászik feltűnés nélkül. Merthogy az ilyesféle cselekedeteknek az lenne az egyik fontos jellemzőjük, hogy titokban maradjanak. Ha itt mégsem így történt, a vizsgálók helyében elsősorban azt vizsgálnám: kinek az érdeke volt, hogy az Európai Unióval éppen válófélben lévő Nagy-Britannia látványos, már-már hidegháborús hangulatot idéző konfliktusba keveredjen Oroszországgal? A nemzetközi ügyekben járatosaknak nyilván van válaszuk erre a kérdésre.

De evezzünk hazai vizekre! Bár itt – egyelőre még – nem emberéletről van szó, „csak” pénzről. Méghozzá iszonyatosan sok, felfoghatatlan mennyiségű pénzről, ami ezúttal a kormánypárt tárca nélküli miniszterének közelében bukkant föl, enyhén szólva is változatos magyarázatokat kiváltva a köztudottan nem a szavakészségéről híres Kósa Lajosból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.