2018. március 26., hétfő

TGM: GYURCSÁNY AZ ERDÉLYIEK ELLEN MÁR MEGINT

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.03.26.


Megfogadtam pár héttel ezelőtt, hogy a magyarországi választási hadjárat hátralévő ideje alatt nem írok politikai újságcikket: aki látja, hogy micsoda undor ez az egész, annak nem kell megmagyaráznom, miért. Ráadásul már bőven elmondtam a (rossz) véleményemet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikájáról itt és itt, evvel beérhetném. (Kérem a nyájas olvasót, fussa át ezt a két korábbi írásomat.)

De itt azért mégis alapkérdésekről van szó, ráadásul a szülővárosom, Kolozsvár az ürügy. Úgyhogy kénytelen vagyok megszegni a fogadalmamat.

Gyurcsány Ferenc primitív választási reklámvideót tett közzé a Facebook-oldalán, erről a 444.hu szívességéből értesültem. Ezen a fölvételen a havas Főtéren eltakart arcú kolozsvári magyarok Orbán Viktort és pártját dicsérik, s elmondják, hogy rá akarnak szavazni. Az interjúkat (?) baljós zene „festi alá”. Mondanivaló: mivel az „illetéktelen” erdélyi magyarok Orbánra fognak szavazni, menjen el minden magyarországi ellenzéki is április 8-án, és válassza Gyurcsányt meg a Demokratikus Koalíció nevű pártját.

Ebből a visszataszító epizódból is kitetszik, hogy miért annyira elviselhetetlen a jelenlegi magyarországi választási hacacáré minden épelméjű embernek, irányzatoktól függetlenül.

Gyurcsány pártja markánsan és eltökélten jobboldali párt a szó legpocsékabb értelmében: jobboldali a népellenes gazdaságpolitikájában, és jobboldali az etnicista elkötelezettségében.

Ugyanis az erkölcsi szempontból egyremegy, hogy valaki szíriai és afganisztáni menekültekkel szemben idegengyűlölő-e, vagy erdélyi, partiumi, bánsági, bácskai, torontáli magyarokkal szemben-e az, hogy migránsozik-e avagy ukránozik. Neki a trianoni utódállamokban élő magyar nemzetiségű magyar kettős állampolgárok idegenek, gyűlölete tehát idegengyűlölet.

Persze nem őszinte, nem gyűlöli ő az erdélyi magyarokat, fütyül rájuk, neki teljesen mindegy, élnek-e, halnak-e. Csak ő nyerjen.

A helyzet azért is kibírhatatlan, mert kibírhatatlan a konformizmus. Ha valaki ellenzi a menekültek elleni példátlan, rasszista uszítást, azonnal leugatja a közvéleménynek az az abszolút többsége – ez magában foglalja az összes ellenzéki párt híveit is – , amely fajtiszta Magyarországot kíván, arabmentes övezetet. Millió komment és poszt fogja lehülyézni, trágár és idióta rágalmakkal illetni. (Máskülönben egyik ellenzéki párt se akarja lebontani a fajvédő kerítést, valamennyi ünnepélyes, nyilvános ígéretet tett, hogy megtartja. Ezért a Fidesz-KDNP választási kampánya tárgytalan, oktalan, céltalan.)

Ugyanígy: ha valaki nem kifogásolja a kettős állampolgárok területen kívüli szavazati jogát (lásd följebb idézett cikkemet, valamint a hozzá hasonló érvrendszerű, bár szelídebb Czika Tihamér-írást), akkor ugyanígy fogják pocskondiázni a kommentelők, topikolók, posztolók, csivitelők, levlistázók és a hírfolyamba fulladtak, mert a külmagyarok szavazati jogát is utálja a többség, beleértve a kormánypártok szavazóit is: minden „másfajta” ember jogait ellenzik, minden jogkiterjesztést elleneznek, minden jogkorlátozást támogatnak. Ezek a kirekesztő húzások beleférnek az UNESCO nyilatkozata és a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság 10. sz. ajánlása szerint meghatározott „RASSZIZMUS” fogalmába.

Hiába egyaránt magyarok a Gyurcsány által bizonyos jogokra méltatlannak ítélt csoporthoz tartozók és kirekesztésük magyarországi (többségben lévő) hívei – köztük Gyurcsány – , az uszító kampányvideó logikája az etnikai-faji-kulturális (ezek nem azonos tulajdonságok, de közel állnak egymáshoz) megkülönböztetés, hátrányos diszkrimináció logikája. Arabmentes övezet. Cigánymentes övezet. Székelymentes övezet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.