2018. április 22., vasárnap

AZ ORSZÁG HÁLÁS LEHET ORBÁN VIKTORNAK: MEGTANÍTOTTA A MAGYAROKAT A DEMOKRÁCIA TISZTELETÉRE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.04.22.


A második ellenzéki tömegtüntetés 8 következménye: mi történik, ha folytatják? Van-e esélye annak, hogy Orbán kiegyezzen? 

1. Konkrétabb célokra lenne szükség

A tegnap esti tüntetésen már kezdett kikristályosodni, hogy miért is tüntetnek a tömegek: úgy érzik, nem képviseli őket senki. A tüntetések célja, hogy ezeknek az embereknek legyen reménye és ne érezzék magukat egyedül. Vagyis: megteremtődik az új ellenzéki közösség, amiből pár éven belül felállhat a Fidesszel szemben egy ütőképes párt, vagy születhetnek ütőképes pártok. De a mostani két tüntetés egyelőre egészen rémisztően konkrét célok nélkül zajlott, csupán a belső feszültség levezetésére szolgált.

2. Kiegyeztek egymással az ellenzéki tüntetők szélsőjobbtól a baloldalig

Egészen elképesztő az egység, hogy jobbikosoktól lmp-sekig mindenki ott volt és tüntetett, akinek fontos a hazája. A szavazók már összehozták azt az összefogást, ami az ellenzéki pártoknak nem sikerült a választás előtt.

3. Nem tudni, meddig tartható még a tüntetések ekkora volumene

Megint több tízezer ember vonult Budapest utcáin Orbán Viktor és pártja ellen. Bár Márki-Zay Péter szerint minden hétvégén ki kell menni tüntetni, de félő, hogy erre nem lesz ideje, energiája az ellenzéki szavazóknak. Ezért a színpadon felszólalók már most megpróbálták transzformálni az emberek lelkesedését valami hasznosabbra: hogy lépjenek be civil szervezetekbe, legyenek tudósítók, szervezzék meg magukat.

4. Orbán tanította meg a tömegeket a demokrácia értékére és a tudatos politikai cselekvésre

Akár tetszik, akár nem, Orbán Viktornak elmaradhatatlan érdemei vannak abban, hogy megmutatta, milyen Magyarország demokrácia nélkül; milyen a félelem és az elnyomás légköre. Milyen, amikor újságokat zárnak be, vásárolnak fel és propagandaként működtetik őket; milyen, amikor a hatalom visszaél az erejével és mindenkivel szembefordul, aki mást gondol. Az emberek mindezt a bőrükön érzik. Vége a politikai apátia korszakának Magyarországon – a rendszerváltás óta az emberek Orbán alatt tanultak meg tömegesen, egységesen politikai cselekedeteket végrehajtani. A magyar társadalom most tanulja a szolidaritást és a tömeges érdekérvényesítést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.