2018. április 21., szombat

"ELCSALT" VÁLASZTÁS

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.04.21.


Régi ismerősünk Paragrafus nicknevű kommentelőnk, aki jogászként tényleg sok hasznos elemzést tett közzé a blogomon. Én ezeket mindig nagy figyelemmel olvasom el, és ha szükségét látom, akkor arra megpróbálok választ adni. Általában az a csevegésünk vége, hogy ismét nem értünk egyet, de legalább egy jót vitatkoztunk. A mostani hozzászólásának, illetve a reá adott válaszomnak is ez lesz a sorsa, de legalább hasznosan töltöttük el azt az időt, amit a válaszadásokra fordítottunk. Tehát nincs sok remény arra, hogy bármiben is egyetértsünk, de hátha mégis sikerülhet éppen most.

A mostani hozzászólását a “Megcsinálták” című bejegyzésem után írta, és az ajánló aláírásokkal kapcsolatos. Így kezdi: “Alapos okom van azt állítani, hogy a fideszesek az ajánlásaik jelentős részét nem a választóktól kapták, hanem a Kubatov-listák alapján saját maguk töltötték ki és írták alá. Ez miatt több esetben meg is próbáltam kezdeményezni azt, hogy a választási szervek ellenőrizzék az ajánlásokhoz tartozó aláírásokat. De nem tették meg. Pedig a törvény is kötelezettséget ír elő erre. Íme: 

125.§.(2) Az ajánlások ellenőrzése során meg kell vizsgálni a 122.§.-ban foglalt követelmények teljesülését…
122.§.(2)Az ajánlóívet az ajánló választópolgár saját kezűleg aláírja.
123.§. (4) Érvénytelen az az ajánlás, amelyet az ajánlási szabályok megsértésével gyűjtöttek.”

Itt meg kell állnom, mert Paragrafus nem írta oda azt, hogy most a 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról című törvényről van szó. Ebben valóban szerepel az, hogy az ajánlások ellenőrzésekor, meg kell vizsgálni azt, hogy az ajánlóívet a választópolgár a saját kezével írta alá. Tehát a törvény csak akkor kötelez bárkit is, ha az ajánlásokat ellenőrizni kell. Ha erre senkit, illetve egyetlen szervet sem kötelez hatályos törvény, akkor nem kell ellenőrizni a 122.§-ban foglaltakat. Én legalábbis így értelmezem ezt a törvényi helyet.

De gondoljuk csak meg, mi lenne, ha minden aláírást utólag ellenőrizni kellene? Ez egy olyan adatbázist követelne, amelyik tartalmazná minden választópolgár aláírását, ami összehasonlítási alapul szolgálhat egy gépi ellenőrzéshez. Arra ugyanis nincs lehetőség, hogy az bizonyos illetékes személyek ellenőrizzék le az aláírások hitelességét, mert az több ezer ember bevonását követelné meg. Tehát kizárólag gépi úton lehetne ellenőrizni az aláírásokat, amire ugyan megvan a technikai lehetőség, de nincs meg az az idő, amíg ezt elvégeznék. Mindemellett egy további probléma is adódik. Egy konkrét választó aláírása is különböző lehet, attól függően, hogy azt milyen körülmények között teszi meg. Én például akár háromféle módon írom alá a nevemet, és ember legyen a talpán, aki ki tudná olvasni azt és azonosítani tudja azt a személyemmel. Azt meg különösen kizártnak tartom, hogy erre egy gép képes lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.