2018. április 13., péntek

MINÉL GÁTLÁSTALANABBUL POLITIZÁL A FIDESZ, ANNÁL ERŐSEBBNEK TŰNIK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.12.



Orbán Viktor az erőben hisz, és természetesen a szavazói is hasonlóan vélekednek e stratégia hatékonyságáról. Magyarország többi polgára számára viszont a kormányfő által demonstrált erő a fenyegetés, a megfélemlítés, a kirekesztés eszköze. Most, hogy továbbra is rengeteg a bizonytalanság az április 8-i választás tisztasága körül, különös hangsúlyt kap ez a tény, ugyanis hivatalos részről már nem is kommentálják azokat a furcsaságokat, melyek az elmúlt négy napban felszínre kerültek. Valójában az illiberális állam működésének egy új szintjére léptünk, ahol már semmilyen kérdésre nem kell választ adnia a hatalomnak, bármennyire is szeretné ezt a társadalom nagyobbik fele.

Tudatosan megalázta az ellenzéki szavazókat a választás éjszakáján Orbán Viktor azzal, hogy helyettesét, a nemzet fővadászát küldte előre ünnepelni. Semjén Zsolt vigyori képénél semmi sem irritálhatta volna jobban azokat a tévénézőket, akik néhány órával korábban még reménykedtek a svédországi szarvasvadász és más korrupciógyanús ügyekbe keveredett kormánytagok felelősségre vonásában. Orbán cinizmusa mélyütésként érte azokat a magyar választókat, akik még hittek az állam normális működésében, akik elképzelhetetlennek tartották a hihetetlennek tűnő kormánypárti fölény ellenére is, hogy manipulálhatták a voksolás eredményt.

Pedig, ha vigyázó szemeinket Oroszországra vetjük, akkor tudhattuk volna, hogy a keleti típusú autokráciákban ez egyáltalán nem rendkívüli dolog. Sőt, a rendszer fontos eleme a manipulálás, még ilyen közvetlen módon is. Néhány héttel a magyarországi voksolás előtt ugyanis Oroszországban is tartottak egy választásnak csúfolt színjátékot. A megfélemlített ellenzék, nyomasztó kormányzati médiafölény és Putyin népszerűsége ellenére - biztos, ami biztos - több szavazókörben bizonyítottan csaltak a kormányzópárt javára. Természetesen semmi következménye nem lett az eseteknek. A nemzetközi ellenőrök megírták jelentéseiket, melyekben szabálytalanságokra hívták fel a figyelmet, aztán minden ment szépen tovább Oroszországban, ahogy valószínűleg nálunk is hasonlóképpen fog történni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.