2018. április 17., kedd

PONTOSAN ÚGY LETT, AHOGY ORBÁN MONDTA: MAGYARORSZÁGOT MEGSZÁLLTÁK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.16.


Valószínűleg a miniszterelnök sem gondolta, hogy ennyire gyorsan valóra válik, amit unos-untalan hangoztat, hogy ti. idegen hordák állnak készenlétben és csak arra várnak, hogy ráronthassanak kis hazánkra.

Azzal az icipici különbséggel, hogy ezúttal

a világsajtó küldte el legjobb osztagait Magyarországra,

mert első kézből kívánt beszámolni arról, mennyire fogékony a magyar lakosság az illiberális demokráciára, a folyamatos beetetésre a hatalom propaganda gépezete részéről. Hát, az egyik felére semmiképpen, függetlenül a kétharmadtól, de tudjuk, ennek mi volt a trükkje.

Az érdeklődés már előzetesen akkora volt a választás iránt, hogy a földkerekség talán legbefolyásosabb újságja, a New York Times április 8. előtt is vezércikkben foglalkozott a magyar helyzettel. A konzervatív francia Le Figaro, amely Magyarországról nagyjából minden szökőévben ír, elküldte emberét, olyannyira, hogy az végigülte már Orbán Viktor székesfehérvári kampányzáróját és tágra nyílt pupillákkal hallgatta a sódert. De pl. a New York Times két tudósítót menesztett a nem éppen közismert Siklósnagyfalura, A Zürcher Zeitung Ásotthalmon azt mérte fel, miként előzte a Fidesz jobbról a Jobbikot. Mások a többi közt Hódmezővásárhelyen, Miskolcon és Debrecenben igyekeztek közelről megismerkedni a magyar mikrokozmosszal. Persze a roham mögött az is meghúzódott, hogy hátha beválik a hódmezővásárhelyi recept, azaz az ellenzék összefogásával esetleg országosan is meg lehet verni a lejtős pályán induló Fideszt, akkor pedig az egész földrészen megtorpanhat a populista nyomulás.

De ez még mind semmi volt ahhoz képest, ami azután jött, hogy megszületett az eredmény. Vezércikkben értékelte a fejleményeket
  • a Financial Times,
  • a The Times,
  • az Independent,
  • a Wall Street Journal,
  • a Frankfurter Rundschau
  • és a Die Presse.
Ezek között akad konzervatív, liberális, baloldali, de a hangvétel szempontjából teljesen mindegy, hogy melyiket nézzük: valamennyi lesújtó bizonyítványt állított ki az orbáni rezsimről. És aligha azért, mert ők is Soros zsebében vannak. Egyöntetűen borítékolták, hogy sötét idők jönnek a hazai ellenzékre, a sajtóra, a civilekre és a CEU-ra. De nem tartják jobbnak Európa közeljövőjét sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.