2018. április 17., kedd

TÖBB EZER GOOGLE PLAY-ALKALMAZÁS KÉMKEDIK A GYEREKEK UTÁN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.04.17.


Több ezer olyan alkalmazás létezik a Google Play Store-ban, amely törvénysértő módon követheti nyomon a 13 év alatti gyerekek online tevékenységét. Mindez az androidos appokat feltérképező márciusi tanulmányból derült ki, amelyet a Kaliforniai, a Calgary-i, a British Columbia-i, valamint a Stony Brook Egyetem kutatói, illetve szoftvermérnökök készítettek.

A csapat 5855 appot vizsgált meg, amelyek a Google Play Store Designed for Families (azaz kb. Családoknak tervezték) kategóriájában szerepelnek. Kiderült, hogy a programok 28 százaléka érzékeny, engedélykéréshez kötött adatokhoz jut hozzá, 73 százalékuk pedig érzékeny adatokat továbbít az interneten. Bár az információk begyűjtése önmagában nem feltétlenül sérti a 13 év alattiak adatainak gyűjtését korlátozó ún. COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) törvényt, egyik alkalmazás sem kér igazolt szülői beleegyezést, ahogy a jogszabály előírja.

A tanulmány aggasztó megállapításai közé tartozik továbbá, hogy 256 app geolokációs adatokat is összeszed a gyerekekről, 107 a készülék tulajdonosának emailcímét továbbítja, 10 pedig a telefonszámot. A Google az Engadgetnek egyelőre nem kommentálta a kutatók megállapításait.

Kiderült továbbá, hogy a gyerekeknek szánt alkalmazások közül 1100 app osztja meg harmadik féllel a használó állandó azonosítóját, amelyet a COPPA által tiltott viselkedés alapú hirdetési technikákhoz használhatnak fel. 2281 app engedély nélkül továbbítja az Android hirdetési azonosítót, amelyet a Google előírása szerint a fejlesztők a hirdetések utánkövetésének egyetlen állandó formájaként használnak, ez a gyakorlat tehát a Google szabályzatának is ellentmond...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése