2018. május 20., vasárnap

A FEGYVERMÁNIÁSOK MIATT GYILKOLJÁK HALOMRA A GYEREKEKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.05.19.


Vajon milyen célból volt szüksége a texasi apának azokra a fegyverekre, amelyekkel a fia megölt tíz embert és többeket súlyosan megsebesített? Vajon mi fenyegette őt Houstontól nem messze, amiért fegyvert kellett tartania? Vajon hányszor kellett e célból használnia a fegyverét, azt leszámítva, hogy a gyereke lemészárolt vele kilenc diákot és egy tanárt?

Ezekre a kérdésekre nincsenek értelmes válaszok, csak a fegyvertatáshoz való elvont jog, amihez ragaszkodnak, elsősorban a volt konföderációs déli államok polgárai. Azok, akiknek ősei még a rabszolgatartásban hittek, a fegyvereket a megfélemlítésre és az állati sorban tartott feketék elleni terrorra használták. Ezek egy része a Klu-Klux-Klan szellemi utóda.

Ahogy Trump egész rasszista politikája a konföderációs Dél szellemi győzelme Észak felett. A polgárháborút elveszítették, de a választásokon győztek, akár ki is tűzhetnék a lobogót a Fehér Házra. Mindennek ellenségei, ami a liberális demokratikus Északnak érték, mint az alkotmányosság, a jogegyenlőség, a szolidaritás, az emberi jogok.

Ragaszkodnak a fegyvereikhez, mert attól érzik individuumnak, férfinak magukat, attól érzik a hatalmat a kezükben, attól érzik magukat biztonságban, hogy mást fenyegetnek. A fegyvertartás szabadsága alkotmányos jog, talán ez az egyetlen alkotmányos jog, amivel egyetértenek, és amihez ragaszkodnak. És ennek gyerekek százai esnek áldozatul.

Mindez keveredik Amerika legvisszataszítóbb lobbijának anyagi érdekeivel. A fegyverlobbi nem mond le sem a bevételeiről, sem a különleges státuszáról. Minden szavuk hazugság, s mégsem lehet semmit tenni ellenük, mert a pénzükkel mindenkit megvesznek, lefizetnek, a politikusokat korrumpálják, akik aztán hangzatos elvekre kezdenek el hivatkozni.

Nem érdeklik őket a gyerekek, nem rendülnek meg az iskolai lövöldözések statisztikáin. A kioltott életek semmit nem számítanak, csak az, hogy érezzék a fegyver közelségét. Eddig ráadásul a legtöbb halálos áldozat nem is délen történt, hanem északon, s most már Texas kormányzója is eljutott odáig, hogy nem elég csak imádkozni az áldozatokért képmutatóan, hanem valamit tenni kellene. De nem kell izgulni, két hét múlva mindenki elfelejti.

Ennél nagyobb mészárlások után sem történt semmi. A fegyverlobbi a las vegasi vérengzés után olyan cinikus és visszataszító módon viselkedett, hogy néhány nagy cég, szállodalánc és bank visszamondta a kedvezményeiket, ami csak annyira volt elég, hogy a nyilvánosság szembesüljön, hogy a fegyverviselők micsoda kedvezményekben részesülnek s milyen nagy befolyással rendelkeznek a társadalom minden szintjén.

Hallani sem akarnak semmiféle korlátozásról. Az iskolai mészárlások után a legjobb ötletük az, hogy még több fegyver legyen, mindenkit fegyverezzenek fel, az iskolában fegyveresek legyenek jelen, a tanárokat is fegyverezzék fel. Mi sem természetesebb, hogy Trumpnak ez tetszik, és magáévá tette a legesztelenebb elképzeléseket is. Hazugság, hogy a fegyverek jelenléte nélkül ugyanezek a tragédiák bekövetkezhetnének.

A Washington Post összeszámolta, hogy a harcmezőn nem esik el annyi amerikai katona, mint ahány gyerek áldozat lesz az iskolában. Tegyük hozzá, hogy a terroristák sem ölnek meg ennyi embert, mint ahány gyerek az iskolai lövöldözések áldozata, és ezeket nem nyilvánítják a terrorizmus részévé, pedig azok. Egyetlen terrortámadás sem tartott olyan félelemben egy országot, mint az amerikai iskolai lövöldözések. Lassan minden héten...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.