2018. május 3., csütörtök

A FIDESZ MÉG A KOMMUNISTÁKON IS TÚLTEHET

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSENYÁNSZKY JUDIT
2018.05.03.


Közép-Európa katolikus többségű országaiban, ahol a populizmus egyre emelkedőben van, megtörténhet az, ami még a kommunista időkben sem, elválhat egymástól egyház és társadalom. Többek közt erről ír a New York Times véleménycikkében Ivan Krastev politikatudós. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Ha nem osztja egy tagország az uniós értékrendet, akkor ne kapjon pénzt – idézte a brit Express Guy Verhostadtot, az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának vezetőjét, Az egykori belga kormányfő szerint, aki az uniós testület szerdai ülésén szólalt fel, nem Orbán családjának kell elajándékozni az EU-s pénzeket, és nem is arra kell adni ezeket az összegeket, hogy stadionokat építsen a választókörzetében, hanem az állampolgárok életét kell jobbá tenniük a támogatásoknak.

A cikk, amely a mindig vehemens Verhostadt beszédét videóval is illusztrálta, Jean-Calude Juncker, az Európai Bizottság elnökének felszólalásáról is beszámolt. A beszédből a brit lap a politikusnak az új uniós költségvetés tervezetéről tett kijelentéseit emelte ki. Juncker szerint a Bizottság javaslatai alapján egy modern, újításokkal teli, egyszerű és a korábbiaknál sokkal rugalmasabb pénzelosztást biztosító büdzséje lehet az uniónak a 2021-27-es pénzügyi ciklusban.

Győztesek és vesztesek

A Politico értelmezése szerint a szerdán vitára bocsátott új uniós költségvetési javaslat sorsa a Brexit európai megítélésénél is jobban megmutathatja, mekkora egységre képes az Unió 27 tagországa. Ugyanakkor sejteti, lesznek győztesek és vesztesek, s megvan a kockázata annak, hogy eltávolodik egymástól kelet és nyugat, azaz a nettó befizetők és nettó haszonélvezők között nő a feszültség, és a déli államok a biztonságra költendő pénzekkel jobban járnak.

Az Európai Bizottság nem is titkolja, hogy Lengyelországot és Magyarországot bünteti, pontosabban új feltételrendszert szabna számukra a pénzek lehívásában a jogállami normák megsértése esetén. A Tanács 27 tagjának egyhangú döntését követően a konkrét pénzügyi megvalósítás a Bizottság döntéseinek a függvénye lesz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.